Dječak kojeg je Dalaj lama prije 23 godine izabrao kao reinkarnaciju duhovnog vođe lame Yeshe ne namjerava ispuniti očekivanja budista koji su ga godinama odgajali u strogome redovničkom režimu. Osel Hita Torres, danas 24-godišnjak, studira u Madridu, a za El Mundo je kazao kako žali zbog djetinjstva u kojem nije bilo televizije, nogometa ni djevojaka.
- Uzeli su me od obitelji i postavili u srednjovjekovnu situaciju u kojoj sam dosta propatio - rekao je Torres koji je u djetinjstvu pogledao tek jedan film u kojem glumi Eddie Murphy, "Zlatni dečko" (The golden child, 1986.), a koji govori o otetom dječaku lami s magičnim moćima.
- Nikad se nisam osjećao kao taj dječak. To je bilo kao da živim u laži - rekao je Torres.
Kad je Torresu bilo tek pet mjeseci, jedan je redovnik posumnjao da bi baš on mogao biti utjelovljenje preminulog lame Yeshe. Godine 1986., kad je imao 14 mjeseci, to je potvrdio i sam Dalaj lama, koji ga je izabrao među devetero djece i "titulirao". Tek sa šest godina bilo mu je dopušteno da se druži s drugim reinkarniranim dušama, a tek sa 18 godina prvi je put vidio poljubac žene i muškarca.
Kad je prvi put došao u disko, doživio je šok.
- Bio sam šokiran kad sam vidio da svi plešu. Što su ti ljudi radili, skakali zalijepljeni jedni uz druge u sobi punoj dima - ispričao je Torres.
Iako se pobunio protiv nametnute mu "funkcije", u budističkom svijetu još ga uvijek smatraju božanstvom, a molitva za njegov dugi život krasi internetske stranice Fondacije za očuvanje tradicije Mahayana, koja ima 130 centara diljem svijeta.
----------------------------------------------------------
U 97 GODINI
Umrla i posljednja preživjela putnica Titanica
Millvina Dean imala je samo devet tjedana kada je u ranim jutarnjim satima 15. travnja 1912. nakon sudara s ledenom santom potonuo prema mišljenju mnogih nepotopivi Titanic.
Rezultat ove katastrofe bilo je 1517 mrtvih u sjevernom Atlantiku, i to uglavnom zbog premalog broja čamaca za spašavanje.
Millvina Dean, posljednja preživjela putnica Titanica, preminula je jutros u 97. godini u domu u Hampshireu gdje je živjela proteklih godina.
Njezin je otac nestao kada je brod potonuo, a sestra i majka su preživjele pa su se njih tri vratile u Southampton gdje je Millvina provela veći dio svog života.
Kako se odnedavno našla u teškoj financijskoj situaciji te je postojala opasnost da izgubi svoje mjesto u domu, počela je prodavati neke od uspomena s Titanica. Iznosu prikupljenom na aukciji svoj su doprinos dali i Kate Winslet i Leonardo DiCaprio koji su u filmu Titanic iz 1998. tumačili glavne uloge.
Iako se nije sjećala ničega od tragičnog događaja, često je govorila kako joj je ta nesreća oblikovala život, jer je umjesto povratka u Veliku Britaniju mogla živjeti u Americi.
------------------------------------------------------
Pijani kupac mercedesa razbio tri automobila za vrijeme probne vožnje
Čini se da 22-godišnji Dimitri K. iz Moskve ne bi trebao tako često sjedati za upravljač automobila. Taj je mladić u subotu odlučio kupiti mercedes SL600 zbog čega je dogovorio sastanak s prodavačem. Prije kupnje automobila, prodavač mu je ponudio probnu vožnju na koju je Dimitri bez oklijevanja pristao.
Ubrzo je sjeo u automobil zajedno s prodavačem koji je bio na suvozačevu sjedalu. Dimitri je upalio automobil i dodao gas, ali čini se da je ipak vozio malo prebrzo. Izgubio je kontrolu nad vozilom, sletio s ceste i zabio se u parkirani automobil u kojem je sjedila jedna žena. Ona je zadobila ozljede glave, ogrebotine i nagnječenja zbog čega je prevezena u bolnicu.
Dimitri je nastavio voziti po pločniku te se zabio u još jedan parkirani automobil koji se od siline udarca prevrnuo na krov.
Policija je utvrdila kako je nesavjesni Dimitri bio pijan, a vozio je 200 kilometara na sat. Dimitri je nakon svega samo hladno konstatirao da sada mora kupiti mercedes bez obzira na to što je ozbiljno oštećen.
------------------------------------------------------------
MOBITELOM SNIMILI OGROMNOG "SMUKA"
Pronašli veliku zmiju pa je snimali mobitelom
U Tesliću nedaleko od Doboja u BiH bratići Siniša (17) i Milan (15) Nedić snimili su ogromnu zmiju te svoj snimak objavili na Youtubeu. Rođaci su zmiju pronašli nadomak rijeke, a nakon što su se oporavili od prvobitnog šoka krenuli su u "napad".
- Htjeli smo uhvatiti zmiju pa smo posjekli drvo na kojem je bila. Ali "rašlje" koje smo pripremili za hvatanje bile su velike, pa se zmija izmigoljila i pobjegla u ogromnu rupu u zemlji.
Zoolog u Muzeju Republike Srpske Branislav Gašić nije mogao reći o kojoj se točno vrsti zmije radi jer je kvaliteta snimka preslaba. Ipak, kaže da se vjerojatno radi o velikom primjerku smuka. Gašić procjenjuje da bi dužina zmije mogla biti između dva meta i dva metra i 20 centimetara.
- Ono što se sa sigurnošću može reći jest da zmija koje su dulje od dva metra nema, ne samo u ovom podneblju, nego ni u cijeloj Europi, pa i šire. Zmije koje su dulje od četiri metra isključivo su tropske i suptropske vrste, te nije vjerojatno da bi se mogle prilagoditi i preživjeti na ovim prostorima. Takva je mogućnost krajnje nevjerojatna.
Među stanovnicima Teslića kruže priče da je moguće da je zmija stigla s međunarodnim vojnim snagama tijekom rata, a već su se pojavile i glasine da ovaj primjerak nije jedini u tom kraju. No jedino što se za sada može sa sigurnošću utvrditi jest da su Milan i Siniša postali pravi teslićki pustolovi, vlasnici najpopularnije snimke u mjestu.
------------------------------------------------------------------
Golać utrčao i na hrvatski teren!
PULA – Premda već 12 godina gostuje u Istri i na njezinim nogometnim terenima, njemački nogometni kampus za dob od 11 do 19 godina ovu će godinu posebice pamtiti.
U tijeku finalne utakmice između dviju njemačkih momčadi na teren pulskog stadiona na Verudi utrčao je posve goli mladić izazvavši pritom salve oduševljenja svojih sunarodnjaka na tribinama.
Pretpostavlja se da je mladi ekshibicionist član jedne od nogometnih postava, a nakon “počasnog kruga” ispraćen je u svlačionicu.
--------------------------------------------------
MISTERIJI U Engleskoj nova poruka iz svemira?
U žitu osvanula divovska meduza

U polju u britanskoj regiji Oxfordshire osvanula je misteriozna divovska meduza, trostruko veća od uobičajenih “crteža” u žitu za koje alternativci tvrde da su poruke koje nam izvanzemaljci šalju ususret kraju svijeta kakav poznajemo, a kojim prema kalendaru Maya, treba očekivati 2012. godine.
Dugačka je čak 200 metara, a stručnjaci drže da nije djelo nekog entuzijastičnog umjetnika i grupe volontera – jer toliki i tako kompleksan “crtež” ne bi bilo moguće izvesti u jednoj kratkoj noći.
– Pokušavamo shvatiti značenje tog simbola – izjavila je za Daily Mail Karen Alexander, stručnjakinja za fenomen “krugova u žitu”. Ipak, skeptici smatraju da je riječ o pokušaju stanovnika regije Oxfordshire da dokinu dominaciju susjedne regije Wiltshire, koja ima najviše misterioznih znakova u žitu, zbog čega na turizmu zarađuje milijune funti godišnje.
Prošloga je tjedna u Wiltshireu, u žitnom polju kod Devizesa, osvanuo misteriozni divovski simbol “yin-yang”, promjera 115 metara... a krug nije bio sasvim pravilan i daleko je od jednostavnih oblika koji su se misteriozno počeli pojavljivati u žitu ‘80-ih.
------------------------------------------------------
Homoseksualni pingvini postali posvojitelji
Dva homoseksualna pingvina iz zoološkog vrta Bremerhaven na sjeveru Njemačke postala su posvojitelji malog pingvina nakon što su ležali na jaju, koje je odbacio heteroseksualni pingvinski par, dok se iz njega nije izlegao ptić. "Surogat" roditelji Z i Vielpunkt jedan su od tri homoseksualna para u zoološkom vrtu.
Naime, u travnju 2008. godine ženka Humboldtova pingvina snijela je dva jaja, i sa svojim partnerom sjedila na jednom jajetu, a drugo je iz nepoznatih razloga odbacila. Čuvari su drugo jaje dali homoseksualnom paru u nadi da će se za jaje brinuti kao da je njihovo. Ideja je uspjela: dva su pingvina, koja su zajedno već pet godina, s puno ljubavi brinula o jajetu do izlegnuća. Njihov je ptić sad star već četiri tjedna, priopćili su iz zoološkog vrta.
Inače, čuvari su na ideju došli nakon što su uočili da su homoseksualni parovi pingvina grijali kamenje u nadi da će se iz njih izleći potomstvo. Godine 2006. su u zoološki vrt dovedene ženke pingvina kako bi se parili, no homoseksualni pingvini ostali su vjerni svojim partnerima. Otada u zoološkom vrtu u Bremerhavenu vlada stalna ravnoteža homoseksualnih i heteroseksualnih parova pingvina.
Veterinar dr. Joachim Schöne kaže kako homoseksualnost u životinjskom svijetu nije neuobičajena, a da su u zoološkom vrtu sretni kad roditelji bilo koje seksualne orijentacije odgajaju potomstvo, pogotovo s obzirom na to da je razmnožavanje u zatočeništvu rijetka pojava.
--------------------------------------------
"Maslina je neobrana" najizvođenija je skladba na pogrebima
Balada ‘Maslina’ klape ‘Šibenik’, rekao bih, tipičan je izbor jer simbolizira težak životni put starosjedilaca Dalmacije - primijetio je estradni menadžer Ivica Bubalo, koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri više puta organizirao i glazbeni dio zadnjih ispraćaja.
Duše umrlih Dalmatinaca, vjernici će se jamačno složiti, prilično su lirskog predznaka - barem ako je suditi po odabiru pjesama koje se izvode na njihovu pogrebu po želji pokojnika, ali i rodbine.
Tomu u prilog govori, naime, najpopularniji glazbeni pogrebni repertoar u regiji, koji gdješto ima čak i lokalpatriotski karakter, pokazalo je naše malo istraživanje.
Dok se, primjerice, u Velikoj Britaniji (prema istraživanju pogrebnog zavoda “Funeralcare”) na sprovodima najčešće razliježe “My way” Franka Sinatre, a pri vrhu su top-lista i “Highway to hell” AC/DC-ja, kao i “klasik” “Time to say goodbye” ili, pak, duhovne pjesme “Amazing grace”, odnosno klasična Schubertova “Ave Maria”, na zadnjim ispraćajima u Dalmaciji, pa i šire, prema izjavama naših sugovornika apsolutni su hitovi klapske pjesme “Maslina je neobrana” i (višenamjenska) “Da te mogu pismom zvati”.
- Balada “Maslina” klape “Šibenik” , rekao bih, tipičan je izbor jer simbolizira težak životni put starosjedilaca Dalmacije - primijetio je estradni menadžer Ivica Bubalo, koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri više puta organizirao i glazbeni dio zadnjih ispraćaja. Unatoč uvriježenu mišljenju da pogrebna poduzeća imaju svoje “kućne svirače”, to nije slučaj.
Ispraćaj uz Arsena
- Glazba nije pod našom ingerencijom, nego je organizira rodbina preminule osobe, a iz prakse znam da je trubač najčešći glazbenik uz raku - Petar će Bilobrk, direktor “Lovrinca”.
Nikša Kačić, profesionalni glazbenik i prvi trubač solist pri splitskom HNK-u, već niz godina svira i na pogrebima, najčešće u okolici Splita.
- Otkad je nastupila ekonomska kriza - a to je poodavno - pogrebna glazba zbog štednje je reducirana na jednog trubača ili krnji klapski sastav. Iz mojega kuta, pak, najpopularnije skladbe su “Tišina” (Il silenzio) Nina Rossija, kao i stara zagorska pjesma “Hvala” u izvedbi trube solo - primjećuje Kačić.
Teo Turk iz splitske klape “Šufit” koja često nastupa na pogrebima kaže da se, uz “Maslinu” i “Da te mogu...” a capella naručuju i pjesme “Ave Maria”, “Krist na žalu” te, u posljednje vrijeme, “Croatio, iz duše te ljubim”, dok Ante Antić, pjevač klape “Kampanel”, uz dvije spomenute najtraženije pjesme izdvaja i skladbu “Odlazak” Arsena Dedića na stihove Tina Ujevića kao omiljenu za tu decentnu priliku.
Ne more mi bit
Uz etablirane pogrebne “miljenice” svako malo se profiliraju i nove “zimzelenice” poput “Ne more mi bit”, autora glazbe Splićanina Pere Kozomare.
- Priznajem da sam bio iznenađen kad sam čuo da se “Ne more...” pjeva na sprovodima, kao i kad sam pojedine stihove te pjesme vidio u osmrtnicama. Nisam očekivao takvu profilaciju, ali lijepo je kad ljudi prepoznaju potencijal evergreena - iskren je Kozomara.
‘Maslina’ neće na sprovode
Šibenska klapa “Maslina”, čija je uspješnica “Da te mogu pismom zvati” vrlo često dijelom pogrebnog glazbenog repertoara, jedna je od onih koje ne nastupaju u tim situacijama.
- Često smo pozivani na razne prigode, pa tako i zadnje ispraćaje, no dosad nismo prihvaćali takve ponude. Ipak, drago nam je da se naša pjesma promovirana na Festivalu dalmatinske šansone ukorijenila i u tom segmentu života - istaknuo je Branko Bubica, “prvi glas” “Masline”.
-----------------------------------------------
David Carradine pronađen mrtav
Američki glumac David Carradine pronađen je obješen u svojoj hotelskoj sobi u Bangkoku, gdje je snimao novi film. Policija vjeruje kako je riječ o samoubojstvu, budući nema tragova koji bi upućivali da je netko provalio u sobu. Kung fu zvijezda Carradine posljednju je značajnu ulogu ostvario u dva nastavka filma Quentina Tarantina 'Kill Bill'.
--------------------------------------------------------
Nives Celzijus na popisu 100 najseksi žena svijeta
Nives Celzijus, našla se na popisu 100 najseksipilnijih žena svijeta prema njemačkom izdanju globalno popularnog časopisa za muškarce FHM.
Hrvatska spisateljica, pjevačica i voditeljica Nives Drpić, poznatija kao Nives Celzijus, našla se na popisu 100 najseksipilnijih žena svijeta prema njemačkom izdanju globalno popularnog časopisa za muškarce FHM.
Nives, koja je od nedavno postala kolumnistica magazina Arene, zauzela je visoko 15. mjesto ostavljajući iza sebe 'renomirane ljepotice' poput Alicie Keys, Rihanne, Gisele Bündchen i Jessice Albe.
- Drago mi je što sam se našla na popisu jer su ga stvarala njemački čitatelji. To mi je veliki kompliment i dokaz da sam ipak zamijećena u njemačkoj javnosti - objasnila je Nives.
Prvo mjesto na popisu zauzela je Mandy Capristo, 19-godišnja pjevačica u bendu Monrose dok se Megan Fox, 23-godišnja američka glumica, koja je titulu najseksipilnije žene osvajala u više izdanja FHM, našla 'tek' na petom mjestu.
Jutarnji list je upitao Nives i što se nedavno dogodilo na crvenom tepihu Hrvatskog radijskog festivala u Opatiji kada je tijekom dolaska u svečanu dvoranu pala na ulazu.
- Nisam pala već su me boljele noge, a zbog rupe ispod tepiha izgubila sam ravnotežu. Kako cijeli dan nisam ništa pojela, bilo mi je užasno slabo i u taj mi se trenutak zavrtilo pa sam nakon gubitka ravnoteže odlučila prileći na tepih - zaključila je Nives.