nogomet iliti fudbal

Sport - nogomet iliti fudbal

PostPostao/la klokan » ned apr 18, 2010 3:08 pm

Jenson Button slavio na dramatičnoj VN Kine

U Šangaju su zaljubljenici u najbrži sport ponovno gledali uzbudljivu utrku punu preokreta

ŠANGAJ - Svjetski prvak i vozač McLarena, Britanac Jenson Button, slavio je drugi put ove sezone u četvrtoj utrci Svjetskog prvenstva Formule 1, Velikoj nagradi Kine u Šangaju.

U Šangaju su zaljubljenici u najbrži sport ponovno gledali dramatičnu utrku punu preokreta i dinamike. Izazvala ju je kiša, koja je počela padati taman oko početka utrke i, uz manja ili veća odstupanja, padala sve jače kako je ona odmicala.

Već do kraja drugog kruga, nakon što je sigurnosno vozilo izašlo na stazu nakon sudara pri kraju kolone, većina je vozača otišla u boks zamijeniti gume prešavši na intermedijalni tip (uvjeti između suhe i mokre staze). Nisu to učinili Nico Rosberg, Jenson Button i Robert Kubica, što se pokazalo izvrsnom odlukom.

Button je kasnije preuzeo vodstvo koje nije ispuštao do samog kraja otišavši u boks samo dva puta tijekom utrke. Opet je, kao i u Melbourneu, pobijedio zahvaljujući ispravnoj taktici, kako i dolikuje svjetskom prvaku, sada i vodećem natjecatelju u ukupnom poretku.

- Bila je ovo vrlo nezgodna utrka, igra koju smo opet odigrali dobro. Nije se radilo samo o brzini, već o predviđanju uvjeta na stazi – rekao je Britanac, koji je sa svojim timom iz boksa također vukao prave karte u drugoj utrci sezone, Velikoj nagradi Australije u Melbourneu, gdje je također slavio.

- Po meni, ovo je bila moja najveća pobjeda u karijeri. Naš je tempo bio vrlo dobar. Iako u ovom trenutku još uvijek ne znamo na čemu smo pri suhome, to je sad najmanje bitno.

- Nismo sretno završili na prva dva mjesta, ispravno smo odlučivali s obzirom na uvjete na stazi. Mojih je prvih nekoliko mjeseci s McLarenom proteklo u izvarednom ozračju. Osjećam se kao istinski član momčadi – rekao je Button, koji je u Šangaju samo dvaput ulazio u boks; Hamilton se zaustavljao četiri puta, kao i Felipe Massa i Sebastian Vettel, dok je Fernando Alonso činio to čak u pet navrata.

Na startu je bolje od vodećih Red Bulla startao Fernando Alonso zauzevši čelnu poziciju. Videosnimke su pokazale da je startao prijevremeno, pa je kažnjen prolaskom kroz boks.

Osim sjajnih obračuna na stazi, kojima je ponovno dominirao Lewis Hamilton kao vozač s najriskantnijim stilom današnjice (pogotovo se oštro, na rubu korektnosti, borio s Michaelom Schumacherom), nevjerojatnih je obračuna bilo na samom ulasku i izlasku iz boksa. U prvom je takvom slučaju Hamilton uletio Vettelu u boks zamalo ga izbacivši izvan staze. Opet su se ista dvojica vozača obračunali na izalsku iz boksa, pri istom mijenjanju guma. S prvim je lijevim kotačem Hamilton dodirivao šasiju Vettelova bolida između njegovih desnih kotača, no Britanac je na kraju pustio Nijemca naprijed.

Još je šokantniji prizor izazvao sve beskrupulozniji Ferrarijev pilot Alonso, koji je neobično riskantno uletio u putanju momčadskom kolegi Felipeu Massi pri jednome od sljedećih ulazaka u boks (23. krug).

:arrow: Schumacher - 10, bolje da ide kuci cuvati djecu nego sto se sada sramoti.
------------------------------------------------------------------------------------

VIDEO: Bosec dobio pljusku nakon pobjedničkog gola Intera!

Nogometaš Intera Tomislav Bosec je nakon svog pogotka za 0-1 skočio na ogradu ispred B lože u kojoj uglavnom sjede bivši igrači Zadra ili pak njihovi gosti želeći pozdraviti svoje roditelje, ali to nije mogao znati pomoćni trener domaćih Nedo Kovačević, koji je napadača gostiju kad se popeo na ogradu pljusnuo i to - dvaput!

- Osuđujemo taj čini koji se ne može opravdati, međutim, moram istaknuti da se na našem stadionu takve scene doista stvar prošlosti. Jer dugi niz godina nešto slično nije zabilježeno, odnosno svi gostujući igrači, navijači i njihovi klupski funkcionari u Zadar dolaze kao u svoju kuću. I na takav način budu primljeni, zato nam je žao što je u posve emotivnom trenutku, uočljivom kod obojice, kako igrača Boseca tako i bivšeg igrača i dugogodišnjeg trenera Kovačevića, izbila iskra - rekao je Novica Erlić, direktor NK Zadar, ponovno ističući žaljene zbog događaja.
---------------------------------------------------------------

Nadal: Šesti finale Monte Carla je ispunjenje sna

Španjolski tenisač Rafael Nadal plasirao se u finale ATP turnira Masters serije 1000 u Monte Carlu. U polufinalu je pobijedio sunarodnjaka Davida Ferrera 6-2, 6-3.

Bila je to deseta jubilarna pobjeda Nadala protiv Ferrera u karijeri (Ferrer je skupio tri pobjede), a nakon prvog međusobnog poraza od Ferrera na zemljanoj podlozi, trenutačno treći igrač na svijetu je nanizao sedam pobjeda.

- Šesti finale Monte Carla, to je ispunjenje sna. Dobro sam igrao u prvome setu i početkom drugog, pa mogu biti zadovoljan. Kao i načinom na koji sam otvorio zemljani dio sezone. Igram dobro i sretan sam zbog toga.

Nadal će u nedjelju loviti šesti uzastopni naslov u Monte Carlu, kao i prvu ATP krunu nakon svibnja prošle godine kada je slavio u Rimu. Isto tako, pobjedom protiv Ferrera je došao do 31 uzastopne pobjede u Monte Carlu. Ukupno je njegov omjer u karijeri na ovom turniru 33-1.

Iako je Ferrer igrao solidno tijekom polufinala to nije bilo niti blizu dovoljno da ugrozi Nadalovu pobjedu, pa čak i da meč učini dramatičnim. U prvom setu Ferrer nije imao niti jednu break loptu, a u drugom je Nadal na startu ostvario prednost 4-1 koja mu je garantirala ugodan nastavak polufinala.

Nadal je ove godine dobio sva četiri meča na turniru u dva seta. Protiv De Bakkera i Berrera je izgubio po jedan gem u meču. Protiv Juana Carlosa Ferrera šest, a protiv Davida Ferrera pet.

U finalu će igrati protiv pobjednika iz meča Novak Đoković - Fernando Verdasco. Prošle godine su finale igrali Nadal i Đoković, a tada je Španjolac slavio 6-3, 2-6, 6-1.

Verdasco je Đokoviću oduzimao servis čak pet puta, dva puta u prvom i tri puta u drugom setu, dok je svoj početni udarac izgubio tek jednom, u drugom setu. Ukupno je osvojio 23 poena više od svog protivnika (67-44) i došao do treće pobjede u osmom međusobnom meču protiv srpskog tenisača, prve nakon 2006. godine i turnira u Hamburgu.

Ogled Rafaela Nadala i Fernanda Verdasca bit će prvi španjolski finale u Monte Carlu od 2002. godine kada je Juan Carlos Ferrero pobijedio Carlosa Moyu.

Verdasco ulazi u finale s Nadalom s neslavnim omjerom od devet poraza iz isto toliko mečeva. Nadal će u nedjelju loviti šesti uzastopni naslov u Monte Carlu, kao i prvu ATP krunu nakon svibnja prošle godine kada je slavio u Rimu. Na ovom je turniru dosad nanizao 31 uzastopnu pobjedu.

Verdascu je ovo prvi plasman u finale Monte Carla, a pobijedi li, osvojit će svoj peti naslov u karijeri i drugi ovosezonski (osvojio je ranije i San Jose).

:arrow: Ljubicic i Cilic su ispali u osmini finala.

Prvih deset na ATP ljestvici

1. Roger Federer (Švi)............... 10765

2. Novak Đoković (Srb) ...............7630

3. Rafael Nadal (Špa) .................6980

4. Andy Murray (VB) ..................5845

5. Juan Martin del Potro (Arg) ......5735

6. Nikolaj Davidenko (Rus) .........5335

7. Andy Roddick (SAD) ..............4780

8. Robin Söderling (Šve) ............4595

9. Marin Čilić (Hrv). .................2980

10. Jo-Wilfried Tsonga (Fra) .......2915

---------------------------------------------
14. Ivan Ljubicic (Hrv) ..............2340
==============================

PRAVI PRIJATELJI NIKAD NE ODLAZE
klokan

PostPostao/la klokan » pon apr 26, 2010 9:43 pm

"Ovakav se koš daje jednom u sto godina"

"Ovakav koš se daje jednom u sto godina, pogotovo na ovakvim odlučujućim utakmicama", rekao je Partizanov Dušan Kecman nakon finala NLB lige u kojem je Ciboni u stotinkama prije kraja dao koš sa svoje polovice i tako Partizanu donio pobjedu 75:74. "Stvarno nevjerojatno, već smo slavili trijumf", rekao je Cibonin Marko Tomas. Komentatori tvrde da je koš neregularan jer je na terenu bilo "civila", a Forumaši imaju svašta za reći, između ostalog da se u 0,6 sekundi ne stigne dati koš s druge strane terena. Sportski direktor lige Danko Radić kaže da je Ciboni "trebala biti dosuđena tehnička pogreška, a Partizan je trebao dobiti dva bacanja i loptu sa strane........

Cibona zbog vlastite gluposti izgubila NLB finale 0,6 sekundi prije kraja

Cibona je u zadnjoj sekundi tricom prešla u vodstvo 74:72 i praktički imala pobjedu u rukama. Cibonina klupa je uletjela u teren, počela slaviti. No, da to nije ni dopušteno, ni pametno za sva vremena naučio ih je Partizanov igrač Dušan Kecman koji je uspio unutar preostalih 0,6 sekundi baciti loptu iz svoje polovice i - pogoditi koš od table za konačnu pobjedu 74:75 u produžetku ludo uzbuljivog finala NLB lige. Time je Partizan po četvrti put osvojio taj trofej.

Tomas (Cibona): "Ovo će biti jedan od najgledanijih videa na "youtubeu". Ja stvarno ne znam što se dogodilo, ostalo je šest desetinki do kraja, cijela naša ekipa je bila na terenu zajedno sa liječnicima i trenerima. Onda sam vidio da lopta leti i ulazi u koš. Stvarno nevjerojatno, već smo slavili trijumf. Ovo bi trebalo još jednom pogledati na videu, čini mi se da nije sve bilo regularno".

Kecman (Partizan, strijelac pobjedničke trice): "Ovakav koš se daje jednom u sto godina, pogotovo na ovakvim odlučujućim utakmicama. Mogli smo utakmicu mirnije privesti kraju, ali smo promašili dosta slobodnih bacanja. Čestitam Ciboni na odličnoj igri".

:arrow: A evo i tog famoznog videa

------------------------------------------------------------------
Barselona
Trofej Verdasku

Španski teniser Fernando Verdasko osvojio je turnir u Barseloni, pošto je u finalu savladao Robina Soderlinga sa 2:1 u setovima (6:3, 4:6, 6:3). Peti nosilac turnira se među takmičarima našao tek nakon što mu je dodeljen wild card, da bi ovom pobedom "nadoknadio" izgubljeno finale u Monte Karlu i najavio još dobrih mečeva na predstojećim turnirima.

"Oduvek sam maštao o osvajanju turnira u Barseloni. Odrastao sam gledajući ga preko televizora i stvarno je neverovatan osećaj sada, kada sam to i uspeo. Ovo mi je drugi trofej u Španiji, ali i prvi osvojeni turnir Masters 500 serije. U prethodne dve nedelje sam igrao finale u Monte Karlu, zatim ovde stigao do titule, čime sam ukupno osvojio 1000 ATP poena. Ovo mi je verovatno najlepši period u karijeri", rekao je Verdasko nakon velike pobede. Rođeni Madriđanin se tako pridružio Karlosu Moji, Tomiju Robredu i Rafaelu Nadalu, u društvu Španaca koji su dizali pobednički trofej u Barseloni.

Pobednik turnira je otišao kući bogatiji za 286.000 evra, ali i za 500 ATP poena, dok je Soderlingu pripalo 250 poena i 144.000 evra. Naredni turnir na kome će dvojica tenisera imati novu priliku za iskazivanjem, biće turnir serije 1000 u Rimu, gde će glavni favorit (bar na papiru) biti preporođeni Rafael Nadal, ali nikako ne treba otpisivati ni Rodžera Federera, a zatim i sve ostale igrače.

:arrow: A evo i naseg veterana

Ivanišević dobio Enqvista i osvojio Barcelonu

Goran Ivanišević, nekadašnji proslavljeni hrvatski tenisač, osvojio je ATP Champions Tour u Barceloni, svladavši u finalnom meču Šveđanina Thomasa Enqvista 6-4, 6-4.

Ivanišević je nanio Šveđaninu prvi poraz otkada ovaj igra na veteranskim turnirima. Dosad je, naime, Enqvist igrao na pet turnira i svih je pet osvojio.

Enqvistu nije bilo od pomoći niti to što mu je najžešći navijač na tribinama bio trenutačno najbolji švedski tenisač Robin Söderling, koji od ponedjeljka u katalonskoj prijestolnici igra na ATP turniru.

Podsjetimo i na to da je Enqvist pobijedio Ivaniševića u njihovih prvih pet mečeva, kada su bili profesionalci, a hrvatski tenisač je popravio sliku svega tako što je dobio posljednja tri meča.

Uoči ovog finalnog ogleda Ivanišević je obećao da će Enqvistu nanijeti prvi poraz u njegovoj veteranskoj karijeri. Obećanje je i ispunio...
---------------------------------------------------------------------------------
:arrow: Naj svezija vjest
;)
Živković i Bayer 'operiraju' i po BiH, ali Hajduk im preotima Vladu Zadru!

Poljud je pohodio Igor Musa, bivši igrač Bijelih, a danas prvotimac Zrinjskog koji se kraće vrijeme zadržao u razgovoru sa šefom struke Hajduka, Ivicom Šurjakom.

Premda sudionici sastanka nisu bili od velikih riječi, a Musa je sve zamotao u izjavu “kava s dugogodišnjim prijateljem”, doznalo se da je tema razgovora bio 23-godišnji vezni igrač Zrinjskog, Vlado Zadro.

Zanimljiv igrač Mostaraca, koji može odigrati ulogu zadnjeg veznog, ali i klasičnog središnjeg igrača vezne linije, već je pobudio interes Bayera Leverkusena, kluba kojeg je u Mostar u “inspekciju” doveo također bivši hajdukovac, Boris Živković.

Okreće li se Hajduk ponovno tržištu BiH na kojem je zadnjih godina odlično profitirao Šibenik ( Zec, Alispahić), pokazat će ljetni prijelazni rok, ali jasno je da su Zadru na Poljudu primijetili. Da ne promakne Bijelima neki novi “Zec”.

'Svaka čast Bosnichu, ali ne zna on kako je meni odjenuti hrvatski dres'

Mark Bosnich, bivši australski reprezentativni vratar upitnoga morala, odlučio je udijeliti packe Hrvatskoj, koja 'krade talente'. Bosnich kaže kako ih je Australija odgojila, pa bi tamo trebali i ostati

Odjednom je Mark Bosnich, bivši australski vratar upitnoga morala, izbačen iz svih engleskih klubova zbog uživanja kokaina, odlučio udijeliti packe Hrvatskoj, koja “Australiji krade talente”. Pa momak čije je podrijetlo hrvatsko, kaže kako ih je Australija odgojila, pa bi tamo trebali i ostati:

- Ako je Australija u vas uložila novac, onda bi vam ona morala i biti prioritet - poručio je Bosnich.

Australski mediji nisu se previše bavili Bosnichem, budući je intervju bio ekskluziva The Sydney Morning Heralda. Naši su pak sa zanimanjem popratili komentar momka koji javno kritizira Didulicu, Šimunića i Šerića zbog svojih životnih odabira.

- Svaka njemu čast, ali, koliko znam, svi smo mi ljudi sa svojim slobodama - komentirao je jedan od spomenutih - Joe Šimunić.

Bosnichev istup slijed je informacije kako će Stephen Lustica postati Štef Luštica. Ali koliko je god 18-godišnjak talentiran, informacija nije točna:

- Znamo za Lušticu, bio je i u Zagrebu prije nekoliko godina, ali prema našem mišljenju nije igrač koji bi u Dinamu mogao ostvariti karijeru - kazao je šef Dinamove omladinske škole Romeo Jozak.

Komentar je Jozakov, jer Hrvatska, jasno, ne može doći sa zastavom HNS-a u Australiju te je zapiknuti i eksploatirati. A budući da Dinamo u Down Under obavlja monitoring za vlastite potrebe, Hrvatska se, posve logično, može zainteresirati za zanimljivog klinca s hrvatskim podrijetlom.

- Uvijek kada se vraćam u Australiju, srećem iste ljude. I nikada nisam imao problema, maksimalno me se poštuje. Bilo je, doduše, povremenih slučajeva da mi je netko nešto doviknuo ili kazao, ali to sam riješio za pet minuta. Ponavljam, svaka čast Bosnichu, svako može imati svoje mišljenje, ali on ne može znati kako se osjećam kada na sebe odjenem dres s hrvatskim grbom - zaključuje Šimunić.

:arrow: Nemam ja nista protiv ljudi u dijaspori kako kazu,niti imam nesto protiv decka, ali kad su toliko osjetljivi na domovinu. zasto onda Joe, zasto nije Anto, Mato, Pero..............
------------------------------------------------------------------------------------------------

:arrow: Jos jedna friska vjest
;)
Stefan GP potvrdio kandidaturu za oktanski cirkus

Srpski tajkun Zoran Stefanović potvrdio je u ponedjeljak kako će se njegova momčad Stefan GP kandidirati za jedino preostalo mjesto u Formuli 1 sljedeće godine.

Stefanović je svoju momčad pokušao ugurati u najelitnije automobilističko natjecanje već ove godine, nakon odustajanja USF1, ali Međunarodna federacija autosportova (FIA) odlučila je kako neće nikoga naknadno primati.

No, već je najavila kako će za sljedeću sezonu otvoriti mjesto 13. momčadi, a konačna odluka tko će dobiti ulaznicu bit će poznata u srpnju.

Objavljujući kandidaturu, Stefanović je u ponedjeljak potvrdio i namjeru izgradnje staze za Formulu 1 u blizini Beograda. Ona bi trebala biti dio bogato opremljenog Stefan Technology Parka, koji će biti sjedište momčadi.

- To je dokaz naše namjere da se stavimo na kartu ozbiljnih tvrtki, kao i da smo ozbiljni kad je u pitanju naše dugoročno sudjelovanje u Formuli 1. Uskoro ćemo biti na razini najvećih momčadi kad su u pitanju objekti i organizacija - samouvjereno je najavio Stefanović.

:arrow: Staza dugacka 3550 m, gradit ce se u Staroj pazovi a kostace oko 250 mil. eura.

klokan

PostPostao/la klokan » ned maj 02, 2010 6:11 pm

:arrow: Dinamo Zg. je prvak.
Na utakmici gdje igraju dva Hrvatska kluba, bilo je gorih nereda nego na
kosarkaskoj utakmici Cibona - Partizan.
Kako god je Partizanu zabranjeno da dovodi navijace, tako bi trebalo
svim klubovima ciji navijaci divljaju.
Nek sjede kod kuce gledaju TV i razbijau svoj inventar.

klokan

PostPostao/la klokan » pon maj 10, 2010 7:16 pm

Kosarka Evropska liga

U polufinalu Partizan izgubio u produzetcima od Olympoacosa 80:83

I u borbi za trece mjesto izgubio od moskovskog CSKA 88:90

Prvak BArcelona koja je pobjedila Olympiacosa 86:68.

Cibona, Olimpija i Partizan neće moći igrati u Euroligi

Prvi čovjek košarkaške Eurolige Jordi Bertomeu tijekom završnog turnira u Parizu izjavio je da Olimpija, Cibona i Partizan u bližoj budućnosti neće dobiti licencu A, koja bi im osigurala natjecanje u Euroligi za tri godine, objavila je u ponedjeljak slovenska novinska agencija STA pozivajući se na srpsku agenciju BETA.

"Te tri momčadi imaju licencu još za sljedeću sezonu, a nakon toga ćemo analizirati situaciju i odlučiti što će biti u budućnosti. Ipak, ne vjerujem da bi licencu A mogao dobiti klub iz bivše Jugoslavije, jer želimo da u Euroligi pored nacionalnih prvaka igraju stabilni klubovi sa velikih tržišta, kao što su Njemačka, Poljska i Francuska. Također, želimo pune dvorane, a neki klubovi poput Barcelone, Fenerbahčea i Montepaschija ne zadovoljavaju taj kriterij", rekao je Bertomeu.

:arrow: Koja diskriminacija

------------------------------------------------------------------------------------

Bayern daje Gomeza i 10 milijuna eura za Džeku?

Tako se iz Španjolske raspituju Barcelona i Real, iz Italije Juventus i Milan, iz Engleske mančesterski premierligaši, ali i Tottenham i Chelsea

Mediji i dalje špekuliraju koju će momčad pojačati najbolji strijelac njemačke nogometne Bundeslige, bosansko-hercegovački reprezentativac Edin Džeko...

Napadač Wolsfburga dvije sezone već igra na najvišoj razini u elitnom razredu njemačkog nogometa. Nakon prošlosezonskih 26 golova, što mu je dostajalo za drugo mjesto liste najboljih strijelaca, Džeko je ove sezone zabio 22 i uzeo naslov najboljeg bundesligaškog "topnika".

Svjesni da u svojim rukama imaju istinski dragulj, čelnici Wolfsburga od ostalih klubova zahtijevaju minimalno 40 milijuna eura za otkup njegova ugovora, inače važećeg do 30. lipnja 2013. go
Kandidata ima na pretek, a dolaze iz najjačih nogometnih liga Europe. Tako se iz Španjolske raspituju Barcelona i Real, iz Italije Juventus i Milan, iz Engleske mančesterski premierligaši, ali i Tottenham i Chelsea. Međutim, nije nemoguće očekivati i Džekin ostanak u Njemačkoj.

Šampionska momčad Bayerna navodno je spremna odreći se Marija Gomeza, dovedenog pred početak tek završene sezone iz Stuttgarta u transferu vrijednom 30 milijuna eura. Osim njega spremni su u Wolfsburg poslati i deset milijuna eura, piše Goal.com pozivajući se na radijsku postaju Bayern 3.
-----------------------------------------------------------------------------

UEFA još uvijek vjeruje Ukrajini

UEFA još uvijek vjeruje da će Ukrajina biti spremna da suorganizira Euro 2012., ali turnir će se, ako bude trebalo, održati samo u Poljskoj, izjavio je predsjednik UEFA-e Michel Platini.

Platini je izjavio da bi opcija mogla biti i održavanje europskog nogometnog prvenstva u samo šest gradova domaćina u Poljskoj.

Moglo bi se dogoditi i da izvršno tijelo UEFA-e pita Njemačku i Mađarsku jesu li spremne da pomognu s još dva grada domaćina.

"Ali želim naglasiti da još ne razmišljamo o tome. Vjerujemo da će Ukrajina obaviti sve potrebne radove na vrijeme i da će se Euro 2012. održati kako je planirano", dodao je.

UEFA treba na kraju mjeseca odlučiti može li se europsko prvenstvo igrati kako je planirano u Ukrajini kojoj je kazano da mora imati spreman stadion u Kijevu ili će izgubiti domaćinstvo.

Platini je rekao da ge je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič uvjerio da će stadion biti gotovo na vrijeme.

UEFA nikada nije razmišljala o Njemačkoj kao alternativi i "nemamo plan B". Ali to ne znači da UEFA ne može reagirati, dodao je Platini.

"Ako se nastave logistički problemi u Ukrajini, tada ćemo naći drugi način. Izvršni odbor će se sastati i donijeti odluku", rekao je bivši francuski reprezentativac.
--------------------------------------------------------------------------------------

VN ŠPANJOLSKE
Mark Webber uvjerljiv u Barceloni, Hamilton ispao u predzadnjem krugu

Mark Webber uvjerljivo je pobijedio na VN Španjolske u Barceloni. Australski vozač nastavio je katalonsku tradiciju koja kaže: vozač koji izbori 'pole position' - pobjeđuje
Desetu godinu zaredom vozač koji je imao "pole position" pobijedio je i na samoj utrci na Velikoj nagradi Španjolske u Formuli 1. Ove je godine to bio Australac Mark Webber. Vozač Red Bulla u subotu je ostvario najbolje startno vrijeme, a u nedjelju je vodio od početka do kraja utrke i ostvario treću pobjedu u karijeri, prvu ove sezone.

I dok Webber nije imao nikakvih problema na putu do prvog mjesta, iza njegovih su se leđa događale zanimljivije stvari, ali gotovo isključivo zahvaljujući odlascima u boksove, ne i pretjecanjima na stazi. Iza Webbera su se nakon starta poredali njegov momčadski kolega Sebastian Vettel, pa Lewis Hamilton u McLarenu, Fernando Alonso u Ferrriju, te Jenson Button u McLarenu u Michael Schumacher u Mercedesu.

No, nakon odlaska u boks na promjenu guma, najprije je Schumacher došao ispred Buttona, a potom je Hamilton na izlasku iz boksa uspio doći ispred Vettela. Međutim, Britanac je u pretposljednjem krugu ostao bez sreće, pukla mu je prednja lijeva guma i izletio je sa staze, ostavši bez boda.

Drugi je tragičar bio Vettel koji je u 55. krugu izletio sa staze zbog čega je završio na novoj promjeni guma. No, problemi za mladog Nijemca su tek uslijedili. Zbog velikih je problema s kočnicama morao značajno usporiti, tako da lov na domaću uzdanicu Alonsa više nije dolazio u obzir, a na kraju je, zbog Hamiltonova kraha, ipak završio i na postolju.

Schumacher je završio na četvrtom mjestu što mu je najbolji rezultat u povratničkoj sezoni u Svjetsko prvenstvo Formule 1, a ujedno je i prvi put bio brži od momčadskog kolege Nice Rosberga koji je ostao bez bodova zbog problema prilikom promjene guma. Aktualni svjetski prvak i vodeći u ukupnom poretku Jenson Button osvojio je peto mjesto.

Iza njega se u ukupnom redoslijedu smjestio Alonso, a prate ga Vettel i Webber.

Formula 1, VN Španjolske, rezultati:

1. Mark Webber RBR-Renault 1:35:44.101

2. Fernando Alonso Ferrari + 24.065

3. Sebastian Vettel RBR-Renault + 51.338

4. Michael Schumacher Mercedes GP + 1:02.195

5. Jenson Button McLaren-Mercedes + 1:03.728

6. Felipe Massa Ferrari + 1:05.767

7. Adrian Sutil Force India + 1:12.941

8. Robert Kubica Renault + 1:13.677

9. Rubens Barrichello Williams jedan krug

10. Jaime Alguersuari Toro Rosso jedan krug

...

Ukupni poredak vozači:

1. Jenson Button McLaren-Mercedes 70

2. Fernando Alonso Ferrari 67

3. Sebastian Vettel RBR-Renault 60

4. Mark Webber RBR-Renault 53

5. Nico Rosberg Mercedes GP 50

...

Poredak konstruktora:

1. McLaren 119

2. Ferrari 116

3. Red Bull 113

i

klokan

PostPostao/la klokan » pon maj 24, 2010 11:05 pm

EKSKLUZIVNO

S Ćirom u Šangaju: Sine, ostalo mi je još pet godina života

'Svaka utakmica - pun stadion, fanatično navijanje, to je melem na moje rane. Transparent s mojom slikom, izmjerio sam, dugačak je 40 metara. Dečki su poslušni, ali ne znaju da se nogomet igra kako bi se zabio gol'

S Miroslavom Blaževićem krenuli smo u večernju šetnju Nanjing avenijom, najvećom trgovačkom ulicom u središtu Šangaja. Tisuće dućana svih svjetskih marki, blještava svjetla, raskoš kao u nekoj bogatoj prijestolnici Europe ili Amerike. Blažević se nije promijenio: besprijekornog fizičkog izgleda, žustrih pokreta, energičnog govora, a uz malu pomoć kemije i bez sijedih lasi. Ništa, ama baš ništa ne upućuje da je prevalio 75. Ponosno objašnjava: “Osjećam se jako dobro, svi se čude koliko još mogu trčati, kako mogu demonstrirati razne udarce, pa čak i bacati se da bih pogodio loptu glavom…”

Za šetnje Blaževiću odjednom zapne za oko dućan talijanske tvrtke Loro Piana: “Sine, ovo je sjajna marka, moram ovdje kupiti nešto odjeće. Zapamti gdje je da se sutra možemo vratiti”.

“Nije nikakav problem, ovo je strogi centar, sigurno ste bili ovdje.”

“Sine, nikada nisam bio u središtu gradu, nemam pojma gdje smo i kako doći ovdje.”

“Tu ste već mjesecima, nije moguće da niste bili u čuvenoj Nanjing ulici?”

Tu jedan boem i švaler ima pri ruci sve što mu treba. Prelijepe žene, krasni ljudi... Ali ne, ja sam se posvetio nogometu“Nisam, sine. Ja ovdje živim samo za nogomet. Ne izlazim iz kampa i hotela u kojem sam smješten, ne družim se ni sa kim osim sa svojim suradnicima. Po dolasku smjestili su me u sjajan hotel u kojem sam imao raskošan apartman na 40. katu. Ali, trebalo mi je sat vremena do stadiona. A to je bio nepotreban gubitak vremena pa sam preselio u manji hotel koji je samo dvadesetak minuta od kampa.”

Topao doček u Kini
U restoranu Blažević nije niti pogledao kineski menu. Za večeru je odabrao banane i sladoled. Kineska hrana nije mu baš legla, kaže da i dalje uživa u slatkišima, a hrani se uglavnom u klupskom restoranu u kojemu za igrače ima mnogo voća u kojemu najviše uživa. Za večerom je Blažević bio vidljivo raspoložen zbog posjeta iz domovine, ali i zbog toga što je mogao pred nekim istresti dušu. Na pitanje o čemu je razmišljao kada je odlazio iz Hrvatske, je li osjećao neku tjeskobu jer u tim godinama nije lako mijenjati okolinu, klimu, kulturu, način života i prehrane, Blažević je spremno priznao: “Kada sam sjeo u avion, zaista sam se pitao: ‘Bože je li to moja sudbina, jesam li to zaslužio?’ Ali, kada sam na aerodromu vidio koliko me navijača dočekalo, kako su bili oduševljeni, bilo mi je lakše, odmah sam zaboravio svoje muke. Zahvaljujući internetu, svi u Šangaju znali su tko sam, tretiraju me kao zvijezdu i to povjerenje moram opravdati. Svi mi ovdje kažu da nikada nijedno tako veliko ime kao što sam ja još nije bilo u Šangaju. Svaka utakmica, pun stadion, fanatično navijanje, melem su na moje rane. Kada vidim da se na glavnoj tribini razvije transparent na kojem piše ‘Ćiro, mi vam vjerujemo’, nema više nostalgije. Izmjerio sam osobno: transparent s mojom slikom dugačak je 40 metara. U Šangaju sam shvatio da je za čovjeka moje dobi najveća sreća da ga se tako voli i cijeni. Kažu mi da će mnogi Kinezi doći u Hrvatsku na odmor upravo zbog mene”.

Discipliniranje igrača
“Kako ide u prvenstvu?”

“Kad sam došao svi su bili sumnjičavi, nisu vjerovali da se može nešto napraviti s momčadi iz koje su otišla čak četiri najbolja igrača reprezentativca. Nitko nije očekivao nikakav rezultat, a ja sam eto s relativno slabom momčadi drugi, svega bod iza prvoplasiranog Ivankovićeva tima. Dečki su poslušni, talentirani mladići, ali nisu nogometni mangupi, naivni su, taktički slabi, ne znaju da se nogomet igra kako bi se zabio gol. Oni naprosto ne znaju zabiti gol. No, žive kao pravi profesionalci u kampu koji ima standard kakav nema gotovo ni jedan klub u Hrvatskoj. Imaju uvjete kao Real ili Barcelona. Imam osam pomoćnih terena i mali stadion za trening utakmice.”

“Čuli smo da ste posljednjih tjedana imali problema s disciplinom?”

“Četvorica ponajboljih igrača iskrala su se iz kampa i bez mog znanja otišla na piće. Odmah sam ih suspendirao. Predsjednik kineskog nogometnog saveza poslao je mom predsjedniku pismo u kojem se zahvaljuje što je Ćiro Blažević pokazao kineskim trenerima kako se vodi momčad, kako se stvara disciplina. I, zaista, nisu napravili nešto strašno, ali sam im pokazao da reda mora biti. Sada me predsjednik moli da ih pomilujem. Jebi ga, pristao sam na to jer su dobili lekciju za cijeli život. Bio je to strašan šok za sve, i one koje sam suspendirao, ali i za one koji su ostali.”

-------------------------------------------------------------------------------------

Za javni prijenos utakmica HRT-u će se plaćati i 14.000 eura!?

Zar to sad znači da bi svi ugostitelji u Hrvatskoj koji imaju televizor morali krenuti u proceduru pribavljanja licencije?! Pa, kamo bismo stigli, zagušili bismo ih "mailovima" i "papirologijom". To mi se ne čini mogućim, istaknuo je Domagoj Maslać, vlasnik restorana pokraj maksimirskoga stadiona
Možda smo ipak pronašli odgovor na pitanje zašto hrvatski nogometni poklonici zaobilaze stadione. Veliko filmsko platno pod tendom omiljenoga kafića, zvučna animacija stadionskoga ambijenta u izvedbi navijača sa susjednih stolova, širok izbor atraktivnih utakmica... Za potpuni doživljaj nedostaju još samo 3D-naočale. Baš kao što, primjerice, potencijalni svemirski turisti prvo moraju proći simulaciju leta u tijesnoj kapsuli, tako se i naš nogometni turist sve češće odlučuje za »simulatore tribina«. Kafići su tako mnogim nogometnim poklonicima postali ugodniji ambijent od stadiona. Uskoro bi, međutim, i taj ugođaj mogao doći na naplatu. Baš tako - na naplatu!

Svi bi ugostitelji, koji u svojem objektu namjeravaju organizirati javno gledanje utakmica sa Svjetskog prvenstva u nogometu morali pribaviti licenciju Međunarodne nogometne organizacije, Fife.

Tarifa je »prigodnih« 1000 eura. Doduše, cijena licencije kreće se od 1000 do 14.000 eura, ovisno o kapacitetu objekta. Fifa se na takav potez odlučila da bi zaštitila medijska prava. Ugostiteljima je zadatak podnijeti zahtjeve HRT-u kao vlasniku licencije za medijska prava prikazivanja utakmica SP-a, ali jasno je da će takav model u praksi ipak biti »rastezljiv«.

Zbunjujuće je, međutim, kako Fifa razlikuje komercijalno i nekomercijalno javno emitiranje. Onoj prvoj kategoriji pripadaju objekti čiji vlasnici naplaćuju ulaz za vrijeme televizijskog prijenosa utakmice. Ostali ne moraju ništa platiti, ali - moraju pribaviti licenciju. To bi značilo da većina naših ugostitelja, koji, naravno, ne naplaćuju ulaz u kafiće i restorane, moraju proći proceduru pribavljanja te dozvole. No, moguće je da i oni osvanu u kategoriji komercijalnih sadržaja ako nadležne monitoring-agencije primijete povećanje posjeta u nekom lokalu u vrijeme emitiranja utakmice SP-a. Teško je ipak povjerovati da će takvo što zaživjeti u praksi.

»Prvi put čujem za to. Je li to neka šala? Nismo dobili nikakav dopis, nikakvu naznaku da bi se takvo što moglo dogoditi. Zar to sada znači da bi svi ugostitelji u Hrvatskoj koji imaju televizor morali krenuti u proceduru pribavljanja licencije?! Pa, kamo bismo stigli, zagušili bismo ih mailovima i "papirologijom". To mi se ne čini mogućim«, istaknuo je Domagoj Maslać, vlasnik restorana u neposrednoj blizini maksimirskoga stadiona.
Jednaka nas je razina iznenađenja, ali nešto viša snaga decibela, dočekala kod osječkoga ugostitelja Dalibora Kelera.
»Molim?! Ne pada mi na pamet dodatno plaćati jer ionako izdvajam za televizijsku pretplatu. Nisam čuo za to i stvarno mi je besmisleno«, kazao nam je. Potom je u šali dodao kako će, ako ga baš prisile, radije izbaciti televizor kroz prozor. Dakako, ne mora baš stradati televizor ili slučajni prolaznik. Dovoljno je prebaciti program na, recimo, kulinarski šou »U istom loncu«, kviz »Tko želi biti milijunaš«, seriju »Televizijska posla«... No, uz takva televizijska posla svi su ugostitelji sada u istom loncu.

Prosječnoga smo hrvatskog navijača uz brojne reklamne televizijske spotove ionako sveli na svojevrsni stereotip temperamentnoga konzumenta povećih količina piva. Gotovo je nevjerojatno koliko se pivska industrija vezala uz sport. Brojne su europske lige nosile ime baš po proizvođačima piva, a tako neko vrijeme bilo i s hrvatskim nogometnim i košarkaškim prvenstvom koji su nazivu HNL i A1 liga dodali ime proizvođača piva. Nije rijedak slučaj da košarkaški i rukometni klubovi, kao slovenska Pivovarna Laško ili turski Efes Pilsen, cijeli identitet desetljećima grade upravo na pivskoj industriji. Stoga je možda svojevrsni paradoks da ugostiteljski objekti na samom stadionu, u vrijeme utakmice, ne smiju posluživati alkoholna pića. U šali bismo mogli primijetiti da ne pomaže ni to što pivo ima klasifikaciju prehrambenoga proizvoda pa bismo ga mogli tretirati »jušnom hranom«. Je li i to jedan od razloga zašto se gledatelji okreću »simulatorima tribina«?

Prijenose utakmica Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine pratilo je 32 milijarde televizijskih gledatelja u više od 200 zemalja. Završnicu između Italije i Francuske pratilo je 23,9 milijuna Talijana. Velik dio njih odlučio se upravo za ambijent u ugostiteljskom objektu, ali i na gradskim trgovima. Finale je na Piazzi del Duomo u Milanu pratilo 150.000 gledatelja, a na Circus Maximusu u Rimu čak 200.000. Prema izvješću Mediane, tvrtke za analizu i istraživanje tržišta, utakmicu Hrvatske i Brazila pratilo je čak 1,9 milijuna Hrvata, dvoboj protiv Australije 200.000 manje, a protiv Japana 1,5 milijuna.
Neki su ekonomski stručnjaci, primjerice, svojedobno procijenili da bi, plasira li se hrvatska reprezentacija u završnicu nekog SP-a, ugostitelji mogli povećati prihode za 60 posto. Ako, primjerice, Engleska osvoji naslov prvaka, kafići i restorani bi, prema procjenama ekonomskih stručnjaka, zaradili čak 1,5 milijardi dolara.

HRT: Nećemo u patrole po kafićima!

Inzistiranje Međunarodne nogometne organizacije na licencijama za ugostitelje potvrdio nam je i reporter Hrvatske televizije Stjepan Balog. »Ne biste vjerovali, ali to je točno. Sva ta pravila vrijede i za Hrvatsku. Ugostitelji bi doista morali imati Fifinu licenciju, ali mi nismo tako rigorozni. Doduše, kada bismo se zainatili, mogli bismo ići u provjeru po kafićima, ali to ne radimo. Konkretno, za ovo nas Svjetsko prvenstvo još nitko nije tražio dozvolu. Kada bi netko organizirao masovna gledanja utakmica, primjerice, na Jarunu ili Bundeku, morao bi platiti prema Fifinim pravilima. To nema veze s televizijskom pretplatom. Jedno je ako nas dvojica gledamo prijenos u vrtu uz roštilj, ali javno je okupljanje nešto posve drugo i ono ne podliježe pretplati. Naravno, nećemo ići u patrolu po kafićima, ali ako je negdje masovno gledanje prijenosa s po 1000 ljudi, to je već drukčije«, kaže Balog.

Varaždin: »Kafići domaćini«

Poveznica ugostiteljskih objekata i sporta posebice je vidljiva bila u vrijeme Svjetskoga rukometnog prvenstva u Hrvatskoj u siječnju prošle godine. Grad Varaždin je uoči natjecanja raspisao otvoreni poziv ugostiteljskim objektima za dostavu ponuda za program SP-a. Varaždin je bio domaćin skupine C. »Svaka reprezentacija ima svoje navijače kojima želimo pružiti što ugodniji i zanimljiviji boravak u našem gradu, pa smo kao organizator slobodni ponuditi vama ugostiteljima dogovor o vašem sudjelovanju, i to u vidu "kafić-domaćin" pojedine reprezentacije«, stajalo je u pozivu. Pritom su prednost imali kafići u gradskoj jezgri. Sama je ponuda morala uključivati površinu ugostiteljskog objekta, i to s najmanje 100 četvornih metara, vlasnici su trebali ponuditi što kvalitetniji program događanja, od raznih igara do koncerata. Naknada za »kafiće-domaćine« ovisila je o izboru reprezentacije. Oni koji su ugostili Makedoniju, Rusiju ili Njemačku morali su izdvojiti najmanje 5000 kuna, a »domaćini« Tunisa, Alžira i Poljske po 2000 kuna. Kafići su ujedno morali omogućiti distribuciju promotivnih materijala gradskih sponzora i svoj objekt urediti u koloritu zemlje »kafića domaćina«. Sam je Grad kafićima pritom omogućio produljeno radno vrijeme, reklame na službenim lecima, info-pultovima u hotelima i turističkim agencijama, medijima, potom SMS-uslugu svim posjetiteljima u kojoj navodi što i kad određeni ugostiteljski objekt nudi, putokaze koji vode navijače do njihovih »kafića domaćina«.

Crna Gora: Po 300 eura za televizijski prijenos

U vrijeme Svjetskoga prvenstva 2006. godine u Njemačkoj izbila je velika afera u Crnoj Gori. Prava prijenosa utakmica sa SP-a za to područje pripala su komercijalnoj Televiziji IN. Njezini su čelnici, prema pisanju podgoričkog »Monitora«, prema tamošnjem zakonu o zaštiti intelektualnog vlasništva odlučili svim domaćim ugostiteljima naplaćivati po 300 eura za prijenose sa SP-a. Izbio je oštar sukob s vlasnicima kafića koji su odbili takav zahtjev najavivši da će radije maknuti televizore iz svojih objekata.

:arrow: Boze dragi, dokle ide ljudska glupost ili pohlepa.
------------------------------------------------------------------------

Ivan Ljubičić nakon tri izjednačena seta stigao do 2. kola

Ivan Ljubičić, 16. tenisač svijeta i 14. nositelj Roland Garrosa, pobijedio je u 1. kolu drugog Grand Slam turnira sezone u Parizu Tajvanca Yen-Hsun Lua 7-6(5), 7-5, 6-3 nakon dva sata i 34 minute igre.

Iako Lu nikada u karijeri nije igrao u 2. kolu Roland Garrosa (dva puta je gubio u prvom, 2007. i 2009. godine), a trenutno zauzima 78. mjesto na ATP ljestvici, odigrao je vrlo pristojan meč i pokazao se kao dosta zahtjevan suparnik Ivanu za otvaranje French Opena.

Valja podsjetiti da Ivan nije igrao od osmine finala Masters 1000 turnira u Madridu, kada je zbog ozljede predao bez borbe meč Felicianu Lopezu. Sudeći po onome što je pokazao u dvoboju protiv Lua, uspio se dobro pripremiti za Pariz, iako mu, kao što smo već rekli, meč nije bio nimalo jednostavan.

Najteži ispit je Ljubo imao u prvom setu. Odmah na početku je izgubio servis, ali je brzo nadoknadio zaostatak. Set je stigao do tie-breaka u kojem je Lu poveo s 5-3, ali se Ivan odlično vratio s četiri poena u nizu. U drugom setu je Ljubičić do breaka stigao u 11. gemu, što mu je, uz siguran servis-gem, bilo dovoljno za vodstvo 2-0 u setovima.

U trećem setu je hrvatski tenisač propustio dvije break-lopte u petom gemu, a u sedmom je stigao do 0-40, ali je realizirao tek petu break-loptu u tom gemu. Novim breakom u devetom gemu Ljubičić je potvrdio pobjedu.

Ivan je zabio 10 asova i ostvario još 44 izravna poena (računajući i servise), uz 29 neforsiranih pogrešaka. Vrlo dobro je igrao na mreži (11 od 15 osvojenih poena).

U 2. kolu će Ivan igrati protiv Amerikanca Mardyja Fisha.
---------------------------------------------------------------------

Tisuću srpskih navijača stiže u Split na meč Davis Cupa!

SPLIT - Splićane očekuje pravi teniski spektakl u Spaladium Areni od 9. do 11. srpnja kada se igra meč četvrtfinala Davis Cupa između Hrvatske i Srbije, a Srbi najavljuju dolazak najmanje tisuću svojih navijača.

No, zbog te činjenice organizatori ne tretiraju ovaj meč kao događaj visokog rizika.

- Nisu to nogometni ili košarkaški navijači da bismo s njima mogli očekivati bilo kakve probleme. Naši navijači su ljubitelji tenisa, obitelji koje će doći nekoliko dana na Jadran na odmor, a usput će uživati u tenisu. Otkad smo se plasirali u četvrtfinale, dobili smo brojne upite za ulaznice, a nećemo imati nikakvih problema oko prodaje ovih tisuću komada koliko nam pripada - rekao je u Splitu generalni direktor Teniskog saveza Srbije, Dušan Orlandić.

On se ne brine za sigurnost srpskih navijača i kaže da se u Hrvatskoj osjeća dobrodošao, bilo da je ovdje radi tenisa ili ljetovanja.

Nikola Pilić najavio je da neće doći u Split, a Orlandić je ponovio da je ta odluka samo na njemu.

- Ako Pilić dođe u Split, doći će kao gledatelj - istaknuo je Orlandić.

Najvažniji zadatak organizatora, HTS-a i Spaladium Arene, jest promocija samog meča koji će se igrati u dvorani koja može primiti 10.000 gledatelja. Ulaznice su već u prodaji, komplet za tri dana stoji 300 kuna, a prvoga dana prodano je 800 komada. Prodana su VIP mjesta, a velik je dio otišao sponzorima. Od 22. svibnja ulaznice će se prodavati putem interneta, Dekoda i ulaznice.hr.

- Iz Splita smo krenuli na put do osvajanja Davis Cupa 2005. godine, a vjerujem da ćemo imati pravu atmosferu protiv jakog protivnika kao što je Srbija. Uvažavajući našeg suparnika, rekla bih da su šanse podjednake, a zbog splitske publike stavila bih 51-49 u našu korist - rekla je izvršna direktorica HTS-a, Marina Mihelić.

Orlandić je ponovio da nikad nije postojao strah od gostovanja u Splitu koji pamti iz nekih prošlih vremena kao grad nogometa, košarke i tenisa.

- Iako će biti vatreno, vjerujem u našu ekipu, u Novaka i Zimonjića, da s njima možemo u polufinale - nada se Orlandić.

Ovaj meč bit će pod posebnom lupom ITTF-a.

- Znamo za rivalstvo dviju država i sve odnose, ali vjerujemo da će se u ovoj prekrasnoj dvorani održati pravi teniski spektakl - rekla je optimistična direktorica Justin Albert.

klokan

PostPostao/la klokan » pon maj 31, 2010 7:18 pm

KVALIFIKACIJE ZA EURO

Sušić po svijetu rasipa blago koje je ostavio Ćiro Blažević
Švedska se pokazala kvalitetnijom reprezentacijom, a bh. nogometaši uglavnom su bili nemotivirani za ovaj prijateljski susret nakon naporne sezone
svile’ u daleki Shanghai. Kao i mnogo puta prije toga Ćiro je bio u pravu. Novinari su ‘zajaukali’ odmah. Nestalo je bombastičnih izjava za naslove, i udarne radiotelevizijske vijesti. Počelo je ‘kukanje’ i u Nogometnom savezu BiH.

Safet Sušić obećao EP

Sponzori su počeli otkazivati. Požalio je i Edin Džeko. Bio je iskren i kazao kako mu je bilo odlično raditi sa ‘šefom’. Nisu ga žalili jedino BH Fanaticosi, iako ih je vratio na stadion i omogućio im veselje. Puno puta. Oni su htjeli u JAR, ali preko Portugalaca se nije moglo. Trener je za sve bio glavni krivac i Ćiro je otišao. Došao je Safet Sušić i kazao kako će upravo on, napokon, BiH odvesti na jedno veliko natjecanje. Na krilima baraža najvećeg uspjeha bh. reprezentacije Sušić je optimistično krenuo naprijed. U Sarajevu je u prijateljskom susretu pobijeđena Gana (2:1), a onda je u subotu večer, došlo otrježnjenje bh. nogometu. Švedska je Stockholmu slavila s 4:2. Toliko golova Ćirini sinovi primili su samo protiv Španjolske. Možda, najbolje svjetske reprezentacije. A od Portugala se gubilo sa samo 1:0. reprezentacija na Fifinoj rang ljestvici nikad nije bolje stajala, a danas svakim danom strmoglavo pada. Pad će se i nastaviti, jer protiv Švedske (37. reprezentacija na Fifinoj ljestvici) se počeo prosipati ugled bh. nogometa kojega je gradio Ćiro Blažević.

Švedska je pokazala da je kvalitetnija reprezentacija, a BiH da mora još puno raditi. I vratiti ugled u bh. nogometu. Najbolji strijelac Bundeslige odigrao je ispod svog nivoa. Miralem Pjanić, koji je iz Lige prvaka izbacio Real Madrid, se također nije proslavio. Kvalitetnih igrača ne nedostaje.

- Ipak, ovo je prijateljska utakmica i moguće je da svi igrači nisu spremni na onaj način na koji bi bili da se radi o nekoj kvalifikacijskoj utakmici, kazao je švedski reprezentativac Olof Melberg. Upravo je u tome ključ.

Nemotiviranost

Igrači moraju biti motivarani za svaku utakmicu, a tu na scenu stupa trener. Džeku i suigrače treba motivirati, ne treba ih učiti. Znaju oni kako se zabijaju golovi.

- Što se tiče naše igre, mogu biti zadovoljan do drugog primljenog gola. Međutim, nakon toga stvari nisu štimale. Nakon tog gola postavio sam ekipu previše ofanzivno, a i igrači su krenuli grlom u jagode, što su reprezentativci Švedske znali iskoristiti, objasnio je Sušić razloge poraza. Sljedeći susret je u srijedu u Frankfurtu protiv Njemačke. Uz podršku navijača BiH ima priliku za popravak dojma uoči Svjetskog prvenstva. Ako opet ne krenu grlom u jagode, a u tome ih treba zaustaviti Safet Sušić. Jer pred toliko navijača na tribinama Ćiro bi igrao na život i smrt. On je to znao prenijeti i na svoje igrače na travnjaku.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DIVLJANJE U KLAGENFURTU

Srbiji zbog huligana prijeti izgon sa SP-a!

Fifa će analizirati ponašanje srpskih navijača na utakmici Srbije i Novog Zelanda u Klagenfurtu, zbog čega Srbiji prijeti čak i isključenje sa SP-a!

Kako prenosi bečki dnevnik Österreich, s tribine na kojoj su bili srpski navijači na travnjak su doletjele staklene boce, baklje i drugi rekviziti, zbog čega će reprezentacija Srbije biti pod dodatnim povećalom dužnosnika Fife.

– To su bile scene koje nitko ne želi vidjeti na SP-u. Srpski huligani ispadima u Klagenfurtu izazvali su zaprepaštenje. Fifa će provesti istragu o ovim ispadima i u najgorem slučaju Srbiji prijeti čak i isključenje sa SP-a - navodi list.

Österreich prenosi i izjavu srpskog izbornika Radomira Antića da je riječ o "akciji jedne male skupine i da se takvi incidenti neće ponavljati". Prema pisanju Österreicha, u austrijskoj pokrajini Tirol svi strahuju od sljedeće utakmice koju Srbija u srijedu igra u Kufsteinu protiv Poljske.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dobrotvorstvo Ivanišević će s McEnroeom igrati za dječji odjel

Zec: Nisam ni znao da na Stradun stane teren

Na tribinama će biti 500 do 600 mjesta i bit će to povijesni događaj i za nas koji ćemo igrati i za one koji će nas doći gledati, istaknuo je Goran.
Ovo će ljeto u Dubrovniku biti sve samo ne dosadno. U sklopu projekta "Let's DU it" od 2. do 6. srpnja održat će se šesti filmski Festival Libertas u sklopu kojega će biti prikazano više od 90 filmova iz cijelog svijeta, a u sljedeća dva dana Dubrovčani i njihovi gosti moći će pozdraviti dvojicu iznimnih teniskih asova – Gorana Ivaniševića i Johna McEnroea.

Cijena ulaznice 1000 kuna

Njih dvojica 8. srpnja odigrat će spektakularni teniski dvoboj u dobrotvorne svrhe u samom srcu starog grada Dubrovnika, ispred Kneževa dvora.

– Nisam ni znao da na Stradun može stati teniski teren. Igrat ćemo na podlozi na kojoj se igra i Zagreb Indoors, ni sporoj ni prebrzoj. Na tribinama će biti 500 do 600 mjesta i bit će to povijesni događaj i za nas koji ćemo igrati i za one koji će nas doći gledati – kazao je Goran Ivanišević na predstavljanju tog događaja u restoranu Apetit u Jurjevskoj.

Cijena ulaznica je 1000 kuna (mogu se kupiti preko agencije Exclusive Croatia), a kako sav prihod ide za obnovu dječjeg odjela Opće bolnice u Dubrovniku, očekuju se i brojna sponzorstva i donacije. Ideja je Goranova, a evo kako je on došao do nje:

S McEnroeom za Hrvate

– Moj prijatelj Pančo (Marjan Pančevski, teniski sudac iz Dubrovnika – op. a.) više me puta pitao kad ću nešto napraviti za Dubrovnik. Čekao sam dobru priliku, a kako je McEnroeu žena rekla da će ga ubiti ako je ne odvede u Dubrovnik, kocke su se posložile. Vjerujem da će John uživati u najljepšem gradu na svijetu, nakon Splita, naravno.

No, McEnroeu se pruža prilika da vidi i Split jer ga je Goran pozvao na dvoboj u Davisovu kupu između Hrvatske i Srbije. Goran procjenjuje:

– Izgledi su 60:40 posto za nas. Mogli bi odlučivati parovi, oni imaju Zimonjića i tu priča staje. Bit će važno da Mario bude zdrav i spreman, to bi nam mnogo pomoglo.

O suparniku i prijatelju

- McEnroe je moj idol, njegove sam postere imao na zidu. Malo me ružio, a i ja sam njega, pa smo opet dobri.

Marin će biti bolji u Wimbledonu

– Nisam gledao Čilićev dvoboj sa Söderlingom, ali čuo sam da nije bilo briljantno. No, očekujem da će Marin u Wimbledonu biti puno bolji. Neću biti s njime tamo jer će ondje biti Bob Brett. On mu je prvi trener, ja sam samo Bobov pomoćnik i uskačem onda kad on ne može pratiti Marina. No, kontaktirat ćemo svakodnevno – komentirao je Goran, koji će na Roland Garrosu nastupiti u konkurenciji veterana.

:arrow: Tenis na Stradunu? To bi stvarno trebalo pogledati.

klokan

PostPostao/la klokan » sri jun 09, 2010 9:59 pm

SP 2010 - Povijest dosadašnjih prvenstava

Svjetsko nogometno prvenstvo koje će se od 11. lipnja do 11. srpnja održati u Južnoj Africi bit će 19. smotra najboljih reprezentacija na svijetu.
:arrow: Sumnjam da su bas tih 19 najbolji.

SP URUGVAJ 1930.

Poredak: 1. Urugvaj, 2. Argentina, 3. Jugoslavija

Finale: Urugvaj - Argentina 4:2

Broj sudionika: 13

Prvo SP je održano 1930. godine u Urugvaju. Premijerni SP je odigran prvi i jedini put u jednom gradu, Montevideu na tri stadiona. Sudionici nisu igrali kvalifikacije, već je to bio pozivni turnir. Nastupilo je 13 reprezentacija - sedam iz Južne Amerike, četiri iz Europe (Belgija, Francuska, Jugoslavija i Rumunjska) i dvije iz Srednje i Sjeverne Amerike. Zanimljivost, finala bila je da su Urugvajci i Argentinci inzistirali da se utakmica igra s njihovom loptom, pa je belgijski sudac Jan Langenus donio odluku da se svako poluvrijeme igra s drugom loptom.

:arrow: NA prvom SPu Ju je bila nosilac druge grupe.
Pobijedila je Brazil 2:1 i Boliviju 4:0
U polufinalima izgubili smo od Urugvaja 1:6, aSAD od Argentine 1:6, tako da smo mi trebali da igramo sa SAD za trece mjesto.
Sporazumom izmedu SAD i JU utakmica mije odigrna tako da smo na prvom SPu zauzeli 3 mjesto.

NAjbolji strelac- Argentina - Guillermo Stabile - 8 golova

Ivan Bek ............... 3 gola
Dorde Vujadinovic .... 2 gola
Blagoje Marjanovic.... 1 gol
Aleksandar Tirnanic ... 1 gol

SP ITALIJA 1934.

Poredak: 1. Italija, 2. ČSSR, 3. Njemačka, 4. Austrija

Finale: Italija - ČSSR 2:1 (produžeci)
1:2,
Broj sudionika: 16

Na drugom SP-u održanom u Italiji nastupilo je 16 reprezentacija, no nije bilo branitelja naslova Urugvajaca. Prvenstvo je igrano u osam gradova, a finale u Rimu na stadionu Olimpico. Italija je u finalu je nakon produžetaka pobijedila Čehoslovačku 2:1, a strijelac pobjedničkog gola bio je Angelo Schiavio u 95. minuti. Najbolji strijelac prvenstva bio je Čehoslovak Oldrich Nejedlý s pet postignutih golova.

:arrow: U kvalifikaciji za SP ju igrala protiv Svicarske 2:2, i protiv Rumunije 1:2, Bila trca u grupi sa jednim bodom i tako se nije plasirala.

Najbolji strelac - Cehoslovacka - Oldrich Nejedly - 5 golova

SP FRANCUSKA 1938.

Poredak: 1. Italija, 2. Mađarska, 3. Brazil, 4. Švedska

Finale: Italija - Mađarska 4:2

Broj sudionika: 15

Prvenstvo je ponovo odigrano na ispadanje, a bilo je to posljednje SP bez natjecanja po skupinama. Fifina odluka da se prvenstvo održi u Francuskoj izazvala je nezadovoljstvo u Južnoj Americi. Urugvaj je po drugi put zaredom odbio nastupiti na SP-u, a njemu se pridružila i Argentina. Španjolska reprezentacija postala je prva momčad u povijesti svjetskih prvenstava koja je morala odustati od nastupa zbog rata. Trebalo je nastupiti 16 reprezentacija, međutim Austrija se povukla s turnira nakon pripajanja nacističkoj Njemačkoj. Igralo se na deset stadiona u deset gradova. Prvo mjesto je osvojila Italija pobijedivši Mađarsku, obranivši tako svjetski naslov. Najbolji strijelac bio je Brazilac Leonidas sa 7 golova.

:arrow: : Ju je ispala u kvalifikacijama za SP.

Najbolji stelac - Brazil - Leonidas da Silva 7Golova

SP BRAZIL 1950

Poredak: 1. Urugvaj, 2. Brazil, 3. Švedska, 4. Španjolska

Finale: (finalna skupina - ključna utakmica) Brazil - Urugvaj 1:2

Broj sudionika: 13

Zbog II. svjetskog rata svjetska prvenstva nisu se održavala idućih dvanaest godina, zbog toga su Talijani bili na krovu svijeta čak šesnaest godina. Prvenstvo u Brazilu se održalo nakon dvanaest godina stanke uzrokovane ratom. Na ovome turniru po prvi put pehar dodijeljen pobjedniku je nazvan Trofejem Julesa Rimeta obilježavajući 25. godinu Rimetovog predsjedništva FIFA-om. Nastupilo je 13 reprezentacija jer su Austrija i Francuska u zadnji trenutak odustale, dok FIFA nije odobrila Indiji igranje bosih nogu.

Pobjednik turnira bio je Urugvaj koji je pobijedio Brazil u posljednjoj utakmici završne skupine. Bilo je to jedino izdanje svjetskih prvenstava bez klasničnog finala. Najbolji strijelac bio je Brazilac Ademir s devet golova.

:arrow: Ju je u prvoj grupi pobjedila Svicarsku 3:0, i Meksiko 4:1, a izgubila od Brazila 0:2.
Bila je druga u grupi sa 4 boda ali su se onda za daljnje takmicenje uzimali samo nosioci grupa a to je bio Brazil.

NAjbolji strelac i Zlatna Kopacka - Brazil - Ademir - 8 golova

Zeljko Cajkovski .........2 gola
Kosta tomasevic ..........2 gola
Stjepan Bobek .............1 gol
Tihomir Ognjanov .........1 gol
Rajko Mitic .................1 gol

JU tim: Aleksandar Atanackovic, Vladimir Beara, Stjepan Bobek, Bozo Broketa, Zeljko Cajkovski, Zlatko Cajkovski, Ratko Clic, Predrag Dajic,
Vladimir Firm, Ivan Horvat, Miodrag Jovanovic, Ervin Katnic, Prvoslav Mihajlovic, Rajko Mitic, Srdan Mrkusic, Tihomir Ognjanov, Bela Palfi,
Ivo Radovnikovic, Borislav Stankovic, Kosta Tomasevic, Bernard Vukas, Sinisa Zlatkovic.
Trener: Milorad Arsenijevic.

SP ŠVICARSKA 1954

Poredak: 1. Njemačka, 2. Mađarska, 3. Austrija, 4. Urugvaj

Finale: Njemačka - Mađarska 3:2

Bilo je to prvenstvo koje je obilježila senzacionalna pobjeda Nijemaca u finalu protiv mađarske 'lake konjice'. Bilo je to veliko čudo jer su Mađari u skupini slavili 8:3. Prvi put utakmice su prenošene na televiziji. Najbolji strijelac bio je Mađar Sandor Kocsis sa 11 golova.

:arrow: Te godine JU je zajedno sa Brazilom bila nosilac prve grupe sa jednom pobjedom i jednom nerjesenom utakmicom.
U cetvrtfinalima smo izgubili protiv Njemacke 0:2.

NAjbolji strelac - MAdarska - Sandor Kocis - 11 golova

Milos Milutinovic ........1gol
Branko Zebec ............1 gol.

NA ovom SPu pali su i prvi auto golovi, a medu njima je bio i gol na utakmici Zapadna NJemacka- Jugoslavija, a strelac u sopstveni gol je bio Ivan Horvat.

JU tim: Vladimir Beara, Branko Stanković, Tomislav Crnković, Zlatko Čajkovski, Ivan Horvat, Vujadin Boškov, Tihomir Ognjanov, Rajko Mitić,
Bernard Vukas, Stjepan Bobek, Branko Zebec, Branko Kralj, Miljan Zeković, Lev Mantula, Ljubiša Spajić, Sima Milovanov, Bruno Belin, Miloš Milutinović Zlatko Papec, Dionizije Dvornić, Todor Veselinović, Aleksandar Petaković, Siniša Zlatković.
Trener: Aleksandar Tirnanić.

SP ŠVEDSKA 1958

Poredak: 1. Brazil, 2. Švedska, 3. Francuska, 4. SR Njemačka

Finale: Brazil - Švedska 5:2

Brazil je tek na petom svjetskom prvenstvu došao do prve od ukupno pet titula. Svijet je u Švedskoj upoznao Pelea. Tada kao 17-godišnjak stigao je na prvenstvo u statusu zamjene, no kada se ozlijedio Jose Altafini dobio je priliku koju je iskoristio uskoro postavši nogometni kralj. SP u Švedskoj je obilježio i Francuz Just Fontaine, sa 13 golova najbolji strijelac prvenstava. Fontaine je i danas rekorder po broju postignutih golova na jednom turniru. U Švedskoj nije bilo Italije i Urugvaja, vlasnika četiri od prvih pet naslova svjetskog prvaka. Zanimljivo, po prvi put na SP su se plasirale četiri britanske ekipe - Engleska, Škotska, Wales i Sjeverna Irska, a prvi put pojavio se i SSSR.

:arrow: U drugoj grupi bila je na prvom mjestu Francuska, na drugom JU sa istim sa po 4 boda ali je Francuska (izgubila od Ju s 2:3), imala jedan gol razlike. U cetvrtfinalima smo opet izgubili od Njemacke 0:1.

Najbolji strelci - Francuska - Zist Fonten-13 golova
Brazil - Pele -- 6 golova
Zlatna Kopacka - Zist Fonten

Todor Veselinovic .......3 gola
Aleksandar Petakovic ...2 gola
Radivoje Ognjanovic ....1 gol
dravko Rajkov ...........1 gol

JU tim: Vladimir Beara, Srboljub Krivokuca, Vasilije Siljakovic, Tomislav Crnkovic, Novak Tomic, Branko Zebec, Milos Milutinovic, Dobroslav Krstic,
Vujadin Boskov, Vladica Popovic, Aleksandar Petakovic, Todor Veselinovic, Milorad Milutinovic, Dragoslav Sekularac, Ilija Pasic, Zdravko Rajkov,
Luka Liposinovic, Radivoje Ognjanovic, Gordan Irovic, Nikola Radovic, Drazen Jerkovic.
Trener: Aleksandar Tirnanic.

SP ČILE 1962

Poredak: 1. Brazil, 2. ČSSR, 3. Čile, 4. Jugoslavija

Finale: Brazil - ČSSR 3:1

Brazil je u Čileu obranio naslov i tako se izjednačio s Italijom i Urugvajem sa po dva naslova. Brazil je bio superioran i praktički se prošetao do titule. U šest susreta upisao je pet pobjeda i remi uz razliku pogodaka 14:5. Iznenađenje prvenstva bila je Čehoslovačka. Kroz skupinu se provukla, a potom preko Mađarske i Jugoslavije stigla do finala. Reprezentacija Jugoslavije je osvojila četvrto mjesto.

:arrow:Prva grupa, SSSR, JUgoslavija, Urugvaj Kolumbija.
U cetvrtfinalu Ju pobjeduje Njemacku sa 1:0,ali u polufinalu gubi od Cehoslovacke sa 3:1, i u borbi za trece mjesto gubi1:0 od Cilea.

Najbolji strelci i nosioci Zlatne Kopacke - Brazil - Garinca i Vava
Cile - Lionel Sancez
JU - Drazen Jerkovic
Madarska - Florijan Albert
SSSR - Valentin Kozmic Ivanov

NAjbolji igrac JU - Dragoslav Sekularac

Drazen Jerkovic ......4 gola
Milan Galic ............3 gola
Vojislav Melic .........1 gol
Petar Radakovic ......1 gol
Josip Skoblar ..........1 gol

JU tim: Milutin Soskic, Vladimir Durkovic, Fahrudin Jusufi, Petar Radakovic, Vlatko Markovic, Vladica popovic, Andrija Ankovic, Dragoslav Sekularac,
Drazen Jerkovic, Milan Galic, Josip Skoblar, Srboljub Krivokuca, Slavko Svinjarevic, Vasilije Siljakovic, Zeljko Matus, Muhamed Mujic, Vojislav Melic,
Vladica Kovacevic, Mirko Stojanovic, Zarko Nikolic, Nikola Stipic, Aleksandar Ivos.
Treneri: Ljubomir Lovric i Prvoslav Mihajlovic.

SP ENGLESKA 1966

Poredak: 1. Engleska, 2. Njemačka, 3. Portugal, 4. SSSR

Finale: Engleska - Njemačka 4:2 (produžeci)

Englezi su svoj najsvjetliji nogometni trenutak dočekali su 1966. godine osvojivši prvi i jedini svjetski naslov i to pobjedom protiv 'najvećeg neprijatelja' Nijemaca. Finalnu utakmicu je prelomio gol za koji se niti danas ne zna je li bio ili ne. No, Hurstov udarac u gredu pa u tlo suci su u 101. minuti okarakterizirali kao gol za 3:2. Hurst je postigao još jedan gol za 4:2. Bilo je to prvenstvo na kojem je Italiju izbacila Sjeverna Koreja, a Pelea su Bugari u prvom kolu 'polomili'.

:arrow: JU nije ucestvovala.

NAjbolji strelac i Zlatna Kopacka - Portugal - Euzebio - 9 golova

SP MEKSIKO 1970

Poredak: 1. Brazil, 2. Italija, 3. SR Njemačka, 4. Urugvaj

Finale: Brazil - Italija 4:1

Brazil je obilježio i ovo prvenstvo upisavši svih šest pobjeda s prosjekom od tri gola po utakmici. Glavna zvijezda ponovo je bio Pele, no sjajni su bili i Jairzinha, Rivelinho i Gersona. Brazilu je tada zauvijek pripao trofej, Julesa Rimeta, jer je to bio njihov treći naslov. Mjesec dana kasnije pokal je ukraden i nikad nije pronađen. SP je igran u Meksiku na 2.000 metara nadmorske visine pa su dozvoljene dvije izmjene igrača.

:arrow: JU nije ucestvovala.

NAjbolji strelac i Zlatna Kopacka - Njemacka - Gerd Miler - 10 golova

SP SR NJEMAČKA 1974

Poredak: 1. SR Njemačka, 2. Nizozemska, 3. Poljska, 4. Brazil

Finale: SR Njemačka - Nizozemska 2:1

U Njemačkoj je po četvrti put na deset Svjetskih prvenstava slavio domaćin. Premda su prognoze u prvi plan gurale Nizozemce i njihov 'totalni nogomet' naslov je po prvi put pripalo 'elfu'. Po prvi put na jednu SP-u su jedna protiv druge igrale dvije Njemačke - SR i DDR. DDR je slavio 1:0, no 'zapadna' strana je kasnije otišla do vrha.

:arrow: JU je bila nosioc druge grupe. Pobjedom nad Zairom 9:0 postigla je rekord prvenstva.
Ispali smo u drugom krugu izgubivsi od Zapadne Njemacke 0:, od Poljske 1:2, oi od Svedske 1:2.

Najbolji strelac i Zlatna Kopacka - Poljska - Gregorz Lato - 7 golova.

Dusan BAjevic ...........3 gola
Stanislav Karasi .........2 gola
Ivica Surjak ..............2 gola
Vladislav Bogicevic ......1 gol
Dragan Dzajic ............1 gol
Josip KAtalinski ..........1 gol
Branko Oblak .............1 gol
Ilija Petkovic .............1 gol
JU tim: Enver Marić, Ivan Buljan, Enver Hadžiabdić, Dražen Mužinić, Josip Katalinski, Vladislav Bogićević, Ilija Petković, Branko Oblak, Ivica Šurjak
Jovan Aćimović, Dragan Džajić, Jurica Jerković, Miroslav Pavlović, Luka Peruzović, Kiril Dojčinovski, Franjo Vladić, Danilo Popivoda, Stanislav Karasi, Dušan Bajević, Vladimir Petrović, Olja Petrović, Rizah Mešković. |
Trener: Miljan Miljanić.
Reprezentacija koja je i meni dobro poznata.

SP ARGENTINA 1978

Poredak: 1. Argentina, 2. Nizozemska, 3. Brazil, 4. Italija

Finale: Argentina - Nizozemska 3:1 (produžeci)

Nizozemska je ponovo stigla do finala, no još jednom je ostala u 'čekaonici'. Ovoga put bez prve zvijezde Johana Cruijffa koji je bojkotirao prvenstvo zbog političkog režima u Argentini.

:arrow: ZA ovo prvenstvo su se takmicile cak 102 zemlje.

NAjbolji igrac i Zlatna Kopacka - Argentina - MArio Kempes - 6 golpva

SP ŠPANJOLSKA 1982

Poredak: 1. Italija, 2. SR Njemacka, 3. Poljska, 4. Francuska

Finale: Italija - SR Njemačka 3:1

Broj sudionika: 24

Prvenstvo je prošireno sa 16 na 24 reprezentacije. Naslov prvaka je osvojila Italija koja je u skupinu prošla s tri neodlučena ishoda - Poljska 0:0, Peru 1:1, Kamerun 1:1. No, u nastavku su se 'Azzurri' probudili, a eksplodirao je Paolo Rossi. Brazilu je dao dva od tri talijanska gola, Poljskoj oba, te prvi, vodeći u finalu protiv SR Njemačke. Ukupno je zabio šest golova i bio je prvi strijelac turnira. Zanimljivo, Rossi skoro uopće nije došao na prvenstvo. Bio je suspendiran na dvije godine zbog sudjelovanja u namještanju rezultata, no izbornik Enzo Bearzot ga je ipak vodio.

:arrow: Ju je bila smjestena u petu grupu, i tu je i zavrsila takmicenje. Sa Sjevernom Irskom nerjeseno 0:0, od Spanije izgubila 1:2, i pobjedom nad Hondurasom 1:0. DA bi isli dalje utakmica izmedu Sjevernwe Irske i Spanije trebala je biti nerjesena, ali su Irci pobjedili sa 1:0 i tako sa Spancima otisli dalje, a i smo se vratili nazad.
JU tim:Vladimir Petrovic, Velimir Zajec, Stjepan Deveric, Zlatko i Zoran Vujovic,Ivan Gudelj, Ivica Surjak, Ive Jerolimov, Ivan Puder, Jure Jerkovic, Milos Hrstic.
Trener Miljan Miljanic.

NAjbolji igrac i strelac - Italija - Paolo Rosi - 6 golova.

SP MEKSIKO 1986

Poredak: 1. Argentina, 2. SR Njemacka, 3. Francuska, 4. Belgija

Finale: Argentina - SR Njemačka 3:2

SP je prvotno dodijeljeno Kolumbiji, ali je zbog teške gospodarske situacije u toj zemlji, domaćinstvo dobio Meksiko. No, manje od mjesec dana prije početka turnira Meksiko je pogodio potres uz velike ljudske žrtve i materijalnu štetu. Međutim, stadioni su podnijeli silinu potresa i prvenstvo se ipak odigralo. Argentina je stigla do svog drugog naslova prvaka, prevođena Diegom Maradonom. "Mali zeleni" kako je glasio njegov nadimak osim po blistavim nastupima obilježio je prvenstvo i 'Božjom rukom'. U četvrtfinalu je zabio dva gola Englezima za pobjedu 2:1, no jedan gol je zabio rukom. Nakon utakmice je rekao kako je gol postigla 'božja ruka'. Prvi strijelac prvenstva bio je Englez Gary Lineker sa 6 golova.

:arrow: Ju je bila u cetvrtoj grupi i tu je zavrsila takmicenje. Nerjeseno 0:0 s aFrancuskom i Bugarskom, izgubila od Njemacke 1:2, i pobjedila Luksemburg 1:0.

NAjbolji strelac - Engleska - Gari Lineker - 6 golova
Najbolji igrac - Argentina - Dijego Maradona

SP ITALIJA 1990

Poredak: 1. SR Njemačka, 2. Argentina, 3. Italija, Engleska

Finale: SR Njemačka - Argentina 1:0

Mnogi stručnjaci ovo prvenstvo smatraju igrački najgorim i kvalitetom najslabijim, posebice finalni ogled u kojem su kao i četiri godine ranije igrali "Elf" i "Gauči". Ovoga puta krunu su odnijeli Nijemci. Jedna od senzacija turnira bio je Kamerun koji je stigao do četvrtfinala u kojem je ispao nakon produžetaka od Engleske.

:arrow: JU je bila u cetvrtoj grupi i dalje je isla zajedno sa Njemackom.

NAjbolji igrac, strelac i nosioc Zlatne Kopacke - Italija - Salvatore Skilaci - 6 golova

Davor Jozic ...........2 gola
Darko PAncev .........2 gola
Dragan Stojakovic ....2 gola
Robert prosinecki .....1 gol
Safet Susic .............1 gol

Posljednji put u Jugoslovenskom nacionalnom dresu su igrali:
Tomislav Ivkovic, Vujadin Stanojkovic, Predrag Spasic, Zoran Vulic, Faruk Hadzibegic, Davor Jozic, Dragoljub Brnovic, Safet Susic, Darko PAncev,
Dragan Stojkovic,Zlatko Vujovic, Fahrudin Omerovic, Srecko Katanec, Alen Boksic, Robert Prosinecki, Refik Sabanadzovic, Robert Jarni, Mirsad Baljic, Dejan Savicevic, Davor Suker, Andrej Panadic,Dragoje Lekovic.
Trener: Ivica Osim.

SP SAD 1994

Poredak: 1. Brazil, 2. Italija, 3. Švedska, 4. Bugarska

Finale: Brazil - Italija 3:2 (11m - 0:0)

Svjetski prvak po četvrti put u povijesti postala je reprezentacija Brazila, koja je u finalu pobijedila Italiju boljim izvođenjem jedanaesteraca. Ovo prvenstvo bilo je prvo na koje su se uspjele uvrstiti reprezentacije Grčke, Nigerije i Saudijske Arabije, a na njemu je kao samostalna država po prvi put nastupila i Rusija. Naslov najboljeg strijelca turnira osvojili su Bugar Hristo Stoičkov i Rus Oleg Salenko sa šest postignutih golova. Salenkov je čak pet golova zabio u pobjedi Rusije nad Kamerunom sa 6:1, što je još uvijek najveći broj golova koje je jedan igrač postigao u jednoj utakmici na završnom turniru SP-a. U tom susretu među strijelce se upisao i tada 42-godišnji Kamerunac Roger Milla postavši najstariji strijelac u završnicama SP-a. Ovo prvenstvo bilo je i prvo na kojem se za pobjedu umjesto dva dobivalo tri boda, prvo na kojem su igrači na poleđini dresova osim broja imali ispisana i svoja prezimena ili nadimke.

SP FRANCUSKA 1998

Poredak: 1. Francuska, 2. Brazil, 3. HRVATSKA, 4. Nizozemska

Finale: Francuska - Brazil 3:0

Broj sudionika: 32

Na "Coupe de Mondeu", po prvi put su nastupile 32 reprezentacije, a uvedeno je i pravilo 'zlatnog gola' u fazi na ispadanje. Za nas SP u Francuskoj ima povijesni značaj, jer je hrvatska reprezentacija u svom premijernom izdanju stigla do trećeg mjesta. Taj podvig u povijesti svjetskog nogometa izveo je još jedino Portugal 1966. godine stigavši u debiju također do bronce. Hrvatska je igrala sjajno. "Vatreni" predvođeni Miroslavom Blaževićem u prvom kolu su pobijedili Jamajku (3:1), a potom i Japan (1:0). U trećem susretu Hrvatska je izgubila od Argentine (0:1). U osmini finala je pala Rumunjska (1:0), a u četvrtfinalu Njemačka (3:0). Hrvatska je zapela u polufinalu od Francuske (1:2) premda je vodila 1:0. U susretu za broncu naši su nogometaši porazili Nizozemsku 2:1, a Davor Šuker je završio turnir kao najbolji strijelac sa 6 golova. Prvo mjesto je pripalo Francuzima koji sui deklasirali Brazil 3:0.

:arrow: Hrvatska ide dalje a Jugoslavija (Srbija) ispada u osmini finala.

NAjbolji strelac i dobitnik Zlatne Kopacke - Hrvatska - Davor Suker - 6 golova
Najbolji igrac - Brazil - Ronaldo

Dražen Ladić, Petar Krpan, Anthony Šerić, Igor Štimac, Goran Jurić, Slaven Bilić, Aljoša Asanović, Robert Prosinečki, Davor Šuker, Zvonimir Boban, Silvio Marić, Marijan Mrmić, Mario Stanić, Zvonimir Soldo, Igor Tudor, Ardian Kozniku, Robert Jarni, Zoran Mamić, Goran Vlaović, Dario Šimić, Krunoslav Jurčić, Vladimir Vasilj.
Trener: Miroslav Blažević

SP JAPAN I JUŽNA KOREJA 2002

Poredak: 1. Brazil, 2. Njemačka, 3. Turska, 4. Južna Koreja

Finale: Brazil - Njemačka 2:0

Prvi put završnica SP-a je održana u dvije zemlje i prvi put je SP ugostila Azija. Ukupno 199 reprezentacija je sudjelovalo u kvalifikacijama, a među putnicima na SP bila je i Hrvatska. Nažalost, natjecanje smo završili već u skupini s jednom pobjedom (Italija 2:1) i dva poraza (Meksiko 0:1, Ekvador 0:1). Četiri reprezentacije su po prvi put izborile nastup na svjetskom prvenstvu: Kina, Ekvador, Senegal, i Slovenija. U finalu su se susreli Brazil i Njemačka, a 'Selecao' je slavio 2:0 golovima Ronalda. Za iznenađenje su se pobrinule Južna Koreja i Turska. Obje su stigle do polufinala, a na tom putu su izbacile Portugal, Italiju i Španjolsku (Južna Koreja), te Japan i Senegal (Turska). U sudaru za broncu slavila je Turska 3:2, a prvi gol na utakmici zabio je Hakan Sukuru u 11. sekundi što je najbrži gol u povijesti svjetskih prvenstava. Prvi strijelac turnira bio je Brazilac Ronaldo s 8 golova.

:arrow: IHrvatska i Slovenija su zavrsile igru u prvom kolu.

NAjbolji igrac i dobitnik Zlatne Kopacke - Brazil - Ronaldo - 8 golova

SP NJEMAČKA 2006

Poredak: 1. Italija, 2. Francuska, 3. Njemačka, 4. Portugal

Finale: Italija - Francuska 5:3 11m (1:1)

Ovo se prvenstvo razlikovalo od prijašnjih po tome što se na njega prvak prethodnog prvenstva, u ovom slučaju Brazil, nije izravno kvalificirao na završnicu već je morao igrati u kvalifikacijama. U Njemačkoj su svoj prvi nastup na završnici Svjetskog prvenstva ostvarile reprezentacije Angole, Gane, Obale Bjelokosti, Toga, Trinidada i Tobaga te Ukrajine. Reprezentacija Hrvatske je treći put uzastopce nastupila na World Cupu, no ponovo nije prošla skupinu. ovoga puta nije ubilježila niti pobjedu, već poraz (Brazil 0:1) i dva neodlučena ishoda (Japan 0:0, Australija 2:2). Svjetskim prvakom po četvrti put je postala Italije, koja je u finalu pobijedila Francusku boljim izvođenjem jedanaesteraca. No, finalni susret je obilježio nesportski potez Zinedine Zidanea koji je u 111. minuti udarcem glavom u prsa udario Marca Materazzija zbog čega je dobio crveni karton. Prvi strijelac prvenstva bio je Nijemac Miroslav Klose s pet golova.

:arrow: I Hrvatska i Srbija- Crna Gora su ispale u prvom krugu.
Hrvatska je prvenstvo zavrsila na.. 22 mjestu
Srbija-Crna Gora...................... 32 mjestu.

Najbolji strelac- Njemacka - Miroslav Kloze -5 golova
Najbolji igrac - Francuska - Zinedin Zidan
Najbolji mladi igrac - Njemacka - Luks Podolski

klokan

PostPostao/la klokan » čet jun 24, 2010 9:00 pm

Wimbledon: Isner pobjednik najvećeg teniskog meča u povijesti

Nakon 11 sati i pet minuta igre, te nevjerojatna 183 gema, od čega 138 u petoms etu, američki tenisač John Isner svladao je u 1. kolu Wimbledona Francuza Nicolasa Mahuta s 6:4, 3:6, 6:7, 7:6 i 70:68 u petom setu.

Dvojica tenisača počela su svoj dvoboj u utorak, nastavak odigrali u srijedu, te prekinuli kod 59:59 zbog mraka, a danas su odigrali 20 gemova prije negoli je Isner bekhendom iskoristio meč-loptu.

"Oprostite, ali malo sam umoran", kazao je nakon dvoboja za pamćenje pobjednik Isner, koji je ipak dodao kako ne bi izdržali toliko da nije bilo fantastičnih gledatelja.

"Mahut je tvrdoglavi ratnik i želim s njim podijeliti ovaj trenutak. Možda i zajedno odemo na večeru, kada smo se već toliko družili ova tri dana".

Mahut je poraz primio teško, skoro da je zaplakao nakon što je sjeo na klupu.

"John je zasluženo pobijedio, jer je servirao fantatično. To je bilo najbolje serviranje u povijesti tenisa, a ja sam se mogao samo boriti. Hvala gledateljima, a sada idem na dugi, dugi odmor", kazao je Francuz.

Isner i Mahut oborili su gomilu rekorda, koji vjerojatno nikad neće biti dostignuti. Igrali su 11 sati i pet minuta, a rekord su držali Santoro i Clement (2004, Garros) s 6 sati i 33 minute. Odigrali su 183 gema, 71 više od Gonzaleza i Pasarelle (1969, Wimbledon), osam sati i 11 minuta trajao je peti set, a Isner je s 112 as-servisa oborio rekord Ive Karlovića (78) s Davis Cup dvoboja 2009. za kojeg se mislili da će dugo trajati, a s 103 asa ga je oborio i gubitnik Mahut.

Isner je u dvoboju imao i rekordnih 246 "winnera", a Mahut 21 dvostruku pogrešku. (H)

klokan

PostPostao/la klokan » sub jul 03, 2010 10:45 pm

HNS-u bliža NDH od Juge

Kako može mrtav čovek da nasledi samog sebe? – začuđeno se zapitao Laki Topalović u filmu “Maratonci trče počasni krug”. Tragikomična borba pet generacija Topalovića za nasljedstvo dede Pantelije može dobro ilustrirati i problem svojatanja nasljedstva nogometnih rezultata reprezentacije bivše Jugoslavije, koja se raspala bez ostavljenog testamenta.
Kako nije bilo moguće – kao ni kod Topalovića – da mrtva reprezentacija naslijedi sebe samu, ostaje sporno koje od šestero njezine “djece”, nekadašnjih republika, ima pravo naslijediti njezine rezultate. I bi li se svi nogometni savezi republika iz bivše države ravnopravno, danas kao i nekad, trebali ponositi sportskim uspjesima ostvarenima u zajedničkom plavom dresu ili bi ih se zajednički trebali sramiti i odreći?

Samo bi se luđaci toga odricali

U sjeni tekućeg Svjetskoga nogometnog prvenstva, Hrvatska se, kao i ostale republike bivše države, prema pisanju “Jutarnjeg lista”, dragovoljno odrekla jugoslavenskih nogometnih dana i rezultata, tako da je Srbija danas jedina službena FIFA-ina nasljednica rezultata iz Kraljevine Jugoslavije i SFRJ. Takva se konstatacija dade iščitati i sa službenih stranica FIFA-e, jer je krovna svjetska nogometna organizacija reprezentaciji Hrvatske pripisala tek samostalno sudjelovanje na svjetskim prvenstvima 1998, 2002, i 2006. Srbiji se, pak, pripisuju sva natjecanja i reprezentativni uspjesi Jugoslavije, još od Svjetskog prvenstva u Urugvaju 1930. naovamo: srebrne medalje s europskih prvenstava 1960. i 1968, olimpijska srebra 1948. u Londonu, 1952. u Helsinkiju i 1956. u Melburnu te bronca u Los Anđelesu 1984. pod vodstvom Ivice Osima.

Ima toga još, no što je s hrvatskim sportašima koji su odigrali značajnu ulogu u spomenutim uspjesima? Da li je FIFA Hrvatsku svjesno ignorirala jer se, navodno, Hrvatski nogometni savez doista dragovoljno odrekao jugoslavenskih nogometnih dana i uspjeha?
Vladimir Beara, legendarni golman Hajduka, Crvene zvezde i reprezentacije te jedan od osvajača olimpijskog srebra iz Helsinkija, smatra da bi po tom pitanju trebalo kontaktirati i hrvatske sportaše koji su u to vrijeme igrali pod jugoslavenskom zastavom.
- Ne može nitko zaboraviti rezultate postignute u to vrijeme. Zašto bih se ja njih odrekao, ja koji sam život i zdravlje dao za nogomet? Igrali smo i po dvadeset godina za tu reprezentaciju, a ne jedan dan. Mi smo sportaši koji smo igrali za zemlju u kojoj smo rođeni i to se ne smije niti može zanijekati – bez dlake na jeziku bio je 83-godišnji Beara.
U njegovoj generaciji proslavili su se i ostali hrvatski igrači: Zlatko Čajkovski, Tomislav Crnković, Ivica Horvat, Bernard Vukas, Branko Zebec, Vladimir Čonč, Vladimir Firm i Slavko Luštica.
- Takvim bi se odricanjem hrvatski nogomet odrekao i hrvatskih sportaša. Mogli smo tako nastupati za Tursku i za Indiju, ali nismo, već smo igrali za Jugoslaviju. Igrali smo za sport i za publiku. Ne samo to, hrvatski su igrači u ono vrijeme igrali i za reprezentacije Europe i svijeta – zaključio je Beara.
Proslavljeni Hajdukov golgeter Zlatko Vujović, koji je upisao sedamdeset nastupa za Jugoslaviju, kaže da se nigdje na svijetu ne briše nešto što je stvoreno u vrijeme bivše države. Takav je, prema njegovom saznanju, slučaj i s drugim državama koje su se raspale početkom 90-ih godina.
- Rezultati su ostvareni i što sad, što se tu ima brisati? Čovjek mora biti potpuni luđak da bi se dragovoljno odrekao nogometnih dana i sljedništva nad rezultatima bivše države. No, kod nas je sve moguće. Tako ispada da prije nismo ni živjeli ni radili, već samo od devedesetih naovamo – ljutito primjećuje Vujović.

HNS priznaje utakmice NDH

Tajnik Hrvatskoga nogometnog saveza Zorislav Srebrić smiruje strasti i tvrdi da se Hrvatska nikada nije dragovoljno odrekla jugoslavenskih nogometnih rezultata i da takvu inicijativu unutar HNS-a nitko nije predložio.
- To mi je prvi glas, a osobno ne mogu govoriti ni za ni protiv takve inicijative: ukoliko bi do nje došlo, o tome bi se odluka donijela na razini Saveza – kaže Srebrić.
Međutim, na stranicama Hrvatskoga nogometnog saveza stoji informacija da je hrvatska nogometna reprezentacija članica FIFA-e od 16. srpnja 1941. i da je do 1990. i prve službene utakmice s američkom reprezentacijom odigrala 20 utakmica. Od tih dvadeset, Hrvati su 15 utakmica odigrali za vrijeme marionetske Nezavisne Države Hrvatske. Iako nema detalja o utakmicama odigranima u vrijeme NDH, diskutabilno je da ih se Savez nije odrekao.
- Tim utakmicama bavit ćemo se tijekom ove godine, jer svaka od njih mora dobiti sportsko-pravni status, s obzirom na vrijeme u kojem su se odigravale – pokušao je objasniti Srebrić ovu prilično neugodnu činjenicu.
Splićanin Dražen Mužinić, također bivši reprezentativac Jugoslavije, kaže da je nedavno u kafiću u blizini Hajdukova stadiona načuo da se raspravlja o toj temi, no nije joj pridao neko veće značenje. Tvrdi da se nitko jugoslavenskih nogometnih dana i uspjeha ne smije dragovoljno odreći. Na to, dodaje, nitko nema pravo, niti je to u redu prema nogometašima.
- Ako smo nekada bili dio jedne države, nije normalno da Srbija svojata te rezultate, niti da bude njihov jedini službeni FIFA-in sljednik. Takvo što HNS ne smije dopustiti, mora zaštititi nas igrače, čime štiti i sebe. Lako je utvrditi koliko je Hrvata sudjelovalo u porazima i pobjedama u plavom dresu – kaže Mužinić.
- To je dio povijesti, to se ne smije dogoditi, iz razloga što su polovicu reprezentacije u moje vrijeme činili igrači Hajduka i Dinama – zaključuje bivši veznjak Hajduka.
S Mužinićem se slaže i Slaven Zambata, Dinamova legenda i reprezentativac od 1962. do 1968. godine. Iznenađuje ga stav FIFA-e. Nešto je načuo o cijeloj toj priči, ali smatra da bi se takva situacija trebala promijeniti.
- Nemoguće je i nije u redu da jedna republika naslijedi sve rezultate bivše države. U reprezentaciji su igrali vrhunski igrači koji su dolazili iz svih republika bivše Jugoslavije. Ako je to doista tako, Hrvatska i njezini igrači debelo su zakinuti – smatra Zambata.
Mogući razlog što je Srbija jedini službeni nogometni sljednik bivše države, Zambata pronalazi u nogometnom lobiju koji je, kaže, puno jači nego u Hrvatskoj.
- U Srbiji je, po svemu sudeći, jača nogometna diplomacija koja se nastoji izboriti za nasljedstvo svih sportskih uspjeha Jugoslavije – poentira Zambata.

Povijest Milojka Pantića

Koliko je o stavovima FIFA-e, koja je na svojim internetskim stranicama Srbiji dala primat u pogledu rezultata bivše države, upoznat HNS ponovno smo provjerili kod tajnika Srebrića. Pogotovo što je i na internetu osvanula informacija da je HNS pokrenuo postupak pred FIFA-om za zamrzavanjem rezultata bivše države, odnosno postupak da oni ne budu nikome priznati.
- To nije istina i to je sve što mogu reći – kaže Zorislav Srebrić i opet dodaje da mu je to prvi glas.
- Hvala vam što ste nas obavijestili o tome. Ako je FIFA doista objavila takve činjenice, onda su to učinili bez našeg znanja. Reagirat ćemo kod FIFA-e i uskoro provjeriti zašto je tomu tako – kazao je Srebrić.
Postoji li ikakvo pravo, nekakav pravni akt koji regulira nasljeđivanje sportskih uspjeha, pitali smo ga.
- Koliko ja znam, zasad ne postoji nikakav pravni akt koji regulira nasljeđivanje sportskih uspjeha. Njega tek treba kreirati – kaže Srebrić, koji ipak nije želio odgovoriti na pitanje da li se osobno slaže da Srbija ponese nasljedstvo rezultata iz bivše Jugoslavije.
Dok se Srebrić ne izjasni, mnogim će hrvatskim igračima i dalje, negdje u podsvijesti, odzvanjati glas Milojka Pantića dok prebire po povijesti srpskog fudbala, spominjući Čile i 1962. godinu. Ili srpskog selektora Radomira Antića, koji je nakon pobjede Srbije nad Njemačkom izjavio da je to prvi takav slučaj “nakon četrdeset godina”.

Tko zna što bi na sve ovo kazao jedan od četiriju najboljih strijelaca Svjetskog nogometnog prvenstva u Čileu 1962, pokojni Dražan Jerković.

FSS: Srbija je nasljednica svih Jugoslavija

Fudbalski savez Srbije poslao nam je generalni stav svoje organizacije u kojem se navodi da se smatraju nasljednicima nogometne povijesti bivše zajedničke zemlje.
“U tom smislu koristimo logiku da sportske organizacije dijele sudbinu nadležnih političkima. U ovom slučaju, Srbija je pravni nasljednik SFR Jugoslavije, SR Jugoslavije i Srbije i Crne Gore u svim međunarodnim organizacijama, pa smatramo da je i FIFA koristila istu metodu pripisujući nam sve ostvarene rezultate iz prošlosti, što se može pronaći i na službenim internetskim stranicama te organizacije”, piše u dopisu Fudbalskog saveza Srbije koji nam je poslao njegov glasnogovornik Aleksandar Bošković.

Košarkaši se ne srame jugoslavenskih medalja

Na stranicama dvaju nogometnih saveza, hrvatskog i srpskog, nema spomena o rezultatima reprezentacije Jugoslavije – taj je zadatak, utvrdili smo, preuzela FIFA. Zato na stranicama Hrvatskoga košarkaškog saveza stoji informacija da su doprinos uspjesima reprezentacije bivše države dali i igrači iz Hrvatske, koji su igrajući za nju osvojili 27 od 60 medalja. Očito je da se HKS ne odriče povijesti, što je za svaku pohvalu.

klokan

PostPostao/la klokan » ned jul 11, 2010 6:20 pm

Utučeni Čilić nakon teškog poraza: Đoković je bio nepogrešiv

Nikad nismo vidjeli Marina Čilića tako utučenog kao što je bio nakon poraza od Đokovića

Pogled je sve govorio. Marin Čilić je vrlo teško proživio poraz od Novaka Đokovića u Spaladium Areni. Na terenu je djelovao sputano, kad je izašao pred novinare djelovao je prazno. Sve emocije ostavio je u svlačionici.

- Đoković je imao odgovor na sve što sam pokušao. Dosta sam forsirao i griješio, ali on me svojom igrom na to natjerao. Iz igre je bio nepogrešiv - Čilićevo je viđenje petog poraza od Đokovića.

I dalje je na jednom setu. U Splitu nije bio ni blizu. Nijednom nije uspio do kraja potpuno ući u meč, okrenuti vodu na svoj mlin. Osam puta je gubio servis.

- To je dosta ključna stvar, nije nešto na što mogu biti ponosan. Đoković je reternirao vrhunski. Bilo je premalo besplatnih poena koji bi mi olakšali igranje. U nekim trenucima sam imao više prilika na njegovom nego na svom servisu.

Pritisak?

- Nisam osjećao pritisak. Dao sam sve od sebe.

Što je, nažalost, bilo daleko od najboljeg meča u karijeri što ga je zazivao u najavi dvoboja. U Splitu ga nije dočekao, ali vrijeme još uvijek radi za njega.

Srbija uzela i četvrti bod

Pobjeda Marina Čilića u petak ostao je jedini osvojeni bod Hrvatske u četvrtfinalnom meču Davis Cupa protiv Srbije u Splitu. U nedjelju su srpski tenisači dobili oba pojedinačna meča.

Nakon što je Novak Đoković lakom 3-0 pobjedom protiv Marina Čilića osigurao put Srbije u polufinale, gdje će igrati protiv Češke, nakon toga su Antonio Veić i Janko Tipsarević odigrali tek meč prestiža.

Pobijedio je 47. tenisač svijeta s 6-2, 7-6(5), u meču gdje Veić nije iskoristio vodstvo od 5-2 u drugom setu, koje je bilo podebljano s dva breaka.

Tipsarević je vratio kompletni zaostatak, te je potpuno dominirao u tie-breaku gdje se brzo odvojio na ogromnih 5-2. Tako je Srbija u Splitu rezultatski lako, s 4-1, uspjela ostvariti veliki uspjeh, odnosno, plasman među posljednje četiri reprezentacije Davis Cupa.

Novak Đoković im je donio dva boda, a po jedan par Zimonjić / Tipsarević, te ovaj potonji u posljednjem meču duela u Spaladium Areni.

----------------------------------------------------------------------------------------

Ivanišević i McEnroe oduševili Dubrovčane

slika

"Let's DU It", projekt koji je na Stradun doveo Gorana Ivaniševića i Johna McEnroea (u ekshibicijskom meču slavio Goran - 6:4, 3:6, 10:6) koji su prikupljali novac za dječji odjel Opće bolnice u Dubrovniku, potpuno je uspio.

Goran Ivanišević pobijedio je sa 6:3, 4:6, 10:6 Johna McEnroea u ekshibicijskom meču u Dubrovniku, no rezultat je ono što će se najmanje pamtiti iz tog dvoboja koji je, osim humanitarnog karaktera, ponudio zabavu i smijeh. John je od početka radio svoju predstavu sa sucima.

– Bila je vani – zaderao se McEnroe nakon jedne sudačke odluke koja mu nije bila po volji. Bilo je tu skidanja sunčanih naočala linijskim sucima, ispijanja piva, međusobnog dobacivanja, a Ivanišević je u jednom trenutku radniku koji je radio na krovu crkve svetog Vlaha dobacio lopticu.

– Nemoj samo pasti – doviknuo mu je Ivanišević i izazvao salve smijeha. Improvizirani teniski teren između Kneževa dvora, crkve svetog Vlaha i dubrovačke katedrale zadovoljio je sve kriterije. Sve je to s tribina gledalo 615 sretnika koji su svoju kartu platili tisuću kuna. Cijeli prihod namijenjen je za Dječji odjel Opće bolnice u Dubrovniku.

Cilj je bio prikupiti milijun kuna, a je li se u tome uspjelo, organizatori jučer još nisu mogli reći. Dvoboj s tribina nije gledalo puno poznatih osoba, primijetili smo Janicu Kostelić i košarkaša Dalibora Bagarića, a susret su gledali i ministar Pankretić, predsjednik HTZ-a Niko Bulić, bivši ministar Miomir Žužul te svi važniji dubrovački političari i gospodarstvenici.

– Ulaznicu sam dobio od tvrtke u kojoj radim, ali bih je ionako kupio bez obzira na cijenu – rekao je Dubrovčanin Ivan. Njegovi sugrađani koji nisu mogli platiti tisuću kuna za ulaznicu smatraju da je cijena bila primjerena takvom događaju.

klokan

Prethodna

Natrag na aktuelnosti iz svijeta sporta,rezultati i prognoze

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.