iz drugih krajeva svijeta

PostPostao/la klokan » ned jan 10, 2010 7:43 pm

Val polarne hladnoće prometno blokirao dio Europe i SAD-a

Europa i velik dio SAD-a i u nedjelju su izloženi valu polarne hladnoće praćene obilnim snijegom koji onemogućuje polijetanje zrakoplova iz zračnih luka i blokira prometnice, osobito u Njemačkoj, prenose svjetske agencije.

Cestovni promet u sjevernoj Njemačkoj u nedjelju je bio gotovo u potpunosti paraliziran - oko 200 vozača ostalo je zarobljeno na autocdsti A20 u svojim automobilima. "Stanje na sjeveru zemlje mogu opisati dramatičnim. Na autocesti A20 vozači i njihove obitelji proveli su cijelu noć. U nedjelju ujutro u pomoć im je stigla policija", rekla je Maxi Hartung iz središnjeg Njemačkog autokluba, dodavši kako su neki dijelovi autoceste koja prolazi državom Mecklenburg Zapadnom Pomeranijom, u potpunosti blokirani. U okrugu Ostvorpommern proglašeno je izvanredno stanje.

Cijela je Njemačka prekrivena snijegom, osobito sjever i istok zemlje. U Leipzigu ga ima 29 cm, u Berlinu 27 cm, u Hamburgu 12 cm, a meteorolozi najavljuju nastavak padalina. Zračni i željeznički promet također su uglavnom blokirani, osobito u području Frankfurta i međunarodne frankfurtske zračne luke, treće u Europi po fluktuaciji putnika. U nedjelju je otkazan 61 let, a dan prije čak 255 letova. Više od 400 putnika noć je provelo u zračnoj luci.

Polarna hladnoća nije zaobišla ni Švicarsku. Međunarodna zračna luka u Ženevi u nedjelju je bila zatvorena, no tijekom dana, izvijestili su dužnosnici, zrakoplovi bi trebali nesmetano početi slijetati i polijetati.

U francuskoj zračnoj luci blizu Lyona noć na nedjelju provelo je oko 1.000 putnika. Tijekom noći i u Velikoj Britaniji je palo puno snijega, no manje nego što su meteorolozi predvidjeli. Glavne zračne luke u nedjelju ujutro otvorene su, no zrakoplovi slijeću i polijeću neredovito. Eurostar je osigurao prometovanje dvaju od tri vlaka. Probleme u zračnom i željezničkom zbog nevremena u prometu imaju Poljaci i Nizozemci.

U Sjedinjenim Državama val polarne hladnoće uz obilan snijeg iznenadio je južni dio zemlje - osobito Floridu, gdje je zabilježena dosad rekordno niska temperatura od minus osam stupnjeva Celzija. (H)

---------------------------------------------------------------------------------
Neprovjereno cjepivo na kojem su zaradili 20 milijardi dolara

Europljani su kupili 95 posto više cjepiva protiv svinjske gripe nego što su na kraju upotrijebili, a farmaceutski divovi ostvarili su rekordne zarade. Predsjednik Odbora za zdravstvo parlamentarne skupštine Vijeća Europe ocijenio je da je pandemija svinjske gripe, od koje je do sada umrlo 11.000 osoba (od sezonske gripe godišnje umire više od pola milijuna ljudi), zapravo "jedan od najvećih medicinskih skandala koji se ikad dogodio". Histerija je rezultirala rasipanjem sredstva, a najgore od svega je što su nepotrebno milijuni zdravih ljudi izloženi riziku nepoznatog i nedovoljno testiranog cjepiva. Hrvatska je za cjepivo potrošila 70 milijuna kuna i kupila 1,5 milijuna doza, a do sada se cjepilo tek 10.000 građana.
==============================

PRAVI PRIJATELJI NIKAD NE ODLAZE
klokan

PostPostao/la klokan » pon jan 25, 2010 8:15 pm

The New York Times

Ćevapi united!

Amerikanci možda misle da su apsolutni vladari u pripremanju jela sa mlevenim mesom, Nemci tvrde da su u njihovoj zemlji takva vrsta pripremanja mesa nastala ali nigde ne postoji takva strast za pravljenjem hamburgera nego kada je u pitanju pljeskavica. Pljeskavica je hamburger prečnika rođendanske torte, koji obožavaju ljudi u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori, a odnedavno i u Italiji, Nemačkoj, Čikagu i njujorškom Kvinsu, piše u sredu New York Times.

"Nisam mislila da će mi pljeskavica toliko nedostajati. Američki hamburgeri su čudni: meki i bez ukusa", izjavila je kelnerica sa Menhetna Irena Kuzmanović, koja je u Njujork stigla iz Novog Sada. Na zapadnom Balkanu mleveno meso ima status umetničkog dela, a Sarajevo je prestonica ćevapčića, navodi New York Times.

"Kada sam bio mlad odlazili smo u Sarajevo i, umesto na skijanje, išao sam u grad i bukvalno se opijao ćevapima. Mogao sam da ih pojedem 50 odjednom", tvrdi vlasnik srpskog restorana Kafana u njujorkšom Ist Vilidžu Vladimir Ocokoljić.

New York Times piše da se za pljeskavice i ćevape može koristiti govedina, teletina, jagnjetina i svinjetina, ali da i u Njujorku svaki mesar ima svoj tajni sastojak, kao što su masnoća, soda bikarbona, mineralna voda... Vlasnik picerije Braders Elvis Kolenović, koji je poreklom iz Crne Gore, kaže da melje šest vrsta mesa. New York Times navodi da ima više varijanti pljekavica – sa pečurkama, sirom, slaninom... i različitim prilozima - lukom, krastavcem, kajmakom, ajvarom... Suočeni sa nedostatkom kajmaka, njujorški ugostitelji su naučili da ga prave od kiselog mleka, krem sira i fete.

Od pada komunizma i raspada Jugoslavije, mnogi mladi ljudi iz zapadnog Balkana su stigli u Njujork, u potrazi za poslom, obrazovanjem i avanturom. Pljeskavica i ćevapi su postali uobičajena hrana u Kvinsu, gde su Bosanci, Hrvati, Srbi i Crnogorci pokrenuli poslove.

"Sve dok se ne govori o politici, možemo ovde da živimo zajedno", izjavila je vlasnik restorana Bosna Ekspres, Paša Ljubica Huskić, a New York Times navodi da se, po ceni od 10 dolara, dobra pljeskavica i ćevapi mogu pojesti i u restoranima Sarajevo, Stari most i Imploiz Onli.

Novinar uticajnog New York Timesa navodi da su pljeskavica i ćevapi simbol američko-balkanskog zajedništva i redak zajednički kamen temeljac za Bošnjake, Srbe, Slovence, Kosovare i Hrvate iz stare države. Izgleda da kod ovih postoji zajednička ljubav prema mesu, navodi novinar New York Timesa, ali ne i saglasnost o tome šta ono predstavlja.

„Ne moramo da stavljamo veo bratstva i jedinstva ni oko čega više“ – kaže Ocokoljić. „Sada smo u Njujorku. Ovde svako mogu da kuva kako želi, i sa tim nemao problem“

A ja kazem:

Cevap je cevap, al' ipak nema boljeg od Bosanskog ;)

klokan

PostPostao/la klokan » uto jan 26, 2010 11:25 pm

Knjiga o legendi

slika

Smeće koje su obožavali
Jasmina Ryan

Amerikanci su se za njim prvo pomamili, a za šest mjeseci ga potpuno pokopali. Ipak, Yugo je, osim Tita i rata, bio jedina važna stvar koju su znali o Jugoslaviji. Profesor Jason Vuic iz Virginije piše o tome zašto za Yugo znaju svi, a za Trabant nitko

Photo: Jutarnji.hrJoš prije nego što je Zastavin Yugo u kolovozu 1985. godine došao na američko tržište, zavladala je pomama. Mali, ekonomičan, jeftin i dobro reklamiran postao je najprodavaniji novi europski auto u povijesti - 1050 komada u jednom danu. Šest mjeseci kasnije već je bio simbol najlošijeg vozila koje je ikada prošlo autocestama SAD-a. To je, kao svojevrsna kulturna ikona i negativna usporedba, ostao i do danas. Iako se ne prodaje ovdje već dva desetljeća, kada je nešto loše i jeftino, najniže klase, još uvijek se i danas u Americi kaže da je - Yugo.

NAJGORI AUTO TISUĆLJEĆA: Fenomenom Yuga, njegovim vrtoglavim usponom i padom, bavi se američki povjesničar Jason Vuic (37) u knjizi koja u ožujku izlazi u izdanju McMillanova ogranka Hill&Wang pod naslovom “THE YUGO: uspon i pad najgoreg automobila u povijesti”. Knjiga je još prije izlaska privukla izuzetnu pažnju, pa je prikaz već objavio i londonski tjednik The Economist.

- Ne želim da netko bude povrijeđen mojim podnaslovom - kaže Vuic, gotovo se ispričavajući i brinući se da će svojom ocjenom nekog povrijediti. Iako smo ga uvjerili da neće, ipak nastavlja: - Apsolutno ne mislim da je Yugo najgori auto u povijesti, ali za Amerikance, kojima je Amerika cijeli svijet, to jest. Jer ako se neki auto ne prodaje ovdje, oni i ne znaju za njega.

Trabant ili Zaporožec su totalne nepoznanice. Tako, kada se auti rangiraju ovdje - Yugo loše prolazi. Slušatelji NPR-ova popularnog radijskog talk showa “Car Talk” izglasali su ga 2000. godine za najgori auto tisućljeća. Yugo stoji na naslovnici humoristične knjige “Smeće od auta” (The Crap Cars) i spominje se u onoj “Automobilske katastrofe” - priča Vuic.

IMAO JE I DOBRE STRANE: - Kada sam počeo izučavati povijest ovog auta, vidio sam da on i nije bio toliko loš. To dokazuje činjenica da se ipak prodavao u Americi i morao zadovoljiti stotine ovdašnjih standarda za ispušne plinove, kočnice i ostalo. Ali nije bio ni dobar - bio je to zastarjeli Fiat, hibrid dvaju Fiata (127 i 128, prim. a.) koji su dizajnirani 60-ih godina, a stigao je u Ameriku petnaestak godina kasnije, 1985. Zastarjeli model na najagresivnijem, naprobirljivijem tržištu automobila na svijetu!

Da bi ovdje prodao auto, moraš izaći s prvom klasom. Jugoslavenska kompanija Zastava bila je jaka kompanija, ali je operirala u socijalističkom okruženju i nije imala prave kompeticije među proizvođačima automobila, pa je iste modele proizvodila u nekim slučajevima čak i dvadeset godina. U SAD-u ili Japanu to bi bilo nemoguće. Ovdje se automobili svake godine unapređuju. A Jugoslaveni to nisu činili. Većinom zbog društveno-ekonomskog, komunističkog sistema u kojem su kompanije u prvom redu osiguravale uposlenost. Ovo nije kritika komunizma nego istina o poslovanju - istaknuo je Vuic.

SVIDJELO MU SE U HRVATSKOJ: Vuicevi preci, podrijetlom Srbi s Korduna, u Americi su već 100 godina. Stigli su 1910. godine.

- Ja sam pravi Amerikanac - kaže ovaj profesor moderne europske povijesti na malom Bridgewater Coledgeu u Virginiji, na kojem mu također u istoj struci radi i supruga Cara.

- Završio sam fakultet ranih devedesetih i kada su u bivšoj Jugoslaviji počeli ratovi, zaputio sam se tamo. Proveo sam semestar na budimpeštanskom sveučilištu ekonomskih znanosti Karl Marx, a onda sam dvije godine živio u Vojvodini, u Somboru, kod divne hrvatske obitelji, učio jezik, a potom sam dobio Rothary stipendiju i otišao u Novi Sad - prisjetio se Vuic.

Nakon poslijediplomskog, gdje je na Indiana sveučilištu izučavao povijest bivše Jugoslavije, vratio se u Zagreb 2000. i 2001. godine. Kao Fulbrightov stipendist u Institutu za etnologiju i folklor dovršavao je doktorat o obiteljima miješanih hrvatsko-srpskih brakova.

- Bilo je to predivno vrijeme - kaže. - Ljudi u Institutu pružili su mi kraljevsko gostoprimstvo. Također sam dosta putovao. Toliko mi se svidjelo u Hrvatskoj da bih želio jednog dana tamo kupiti stan za odmor.

A kako je došlo do toga da piše knjigu baš o Yugu?

- Živio sam u Vojvodini, putovao kroz ratne zone Hrvatske i Bosne, bio na Kosovu. Studirao sam povijest bivše Jugoslavije i želio sve vidjeti. Radi svih tih izbjeglica u Hrvatskoj i Srbiji, ratova, problematičnih vlada, na Zapadu je postojao negativan odnos prema svim zemljama na tlu bivše Jugoslavije. A to i jest bio mračan period. Izučavajući mješovite brakove, potpuno sam izgorio. Bio sam umoran od rata, sukoba. I sve knjige o bivšoj Jugoslaviji bile su: rat, rat, rat… A kada je rat napokon završio, počelo se pisati o ratnim zločinima. Sve mi je to u tom trenutku izgledalo bez kraja… A uz toliko dobrih knjiga, što bih ja još mogao dodati - zapitao se Vuic.

DAN KAD JE UMRO TITO: - Uvijek sam volio prethodno razdoblje, kada je Jugoslavija bila sretnije mjesto, gdje sam odlazio kao dijete. Bio sam s roditeljima u Hrvatskoj 1984. godine, išao duž obale. I bilo je divno. Tadašnja Jugoslavija za moju je obitelj bila neki široki pojam postojbine - nije bila domovina, nismo imali osjećaj patriotizma, samo nam se veoma svidjela.

Sjećao sam se i sarajevske Olimpijade, kao mlađi pamtio sam Tita i dan kada je umro… Nismo bili ni sretni niti tužni zbog toga, samo je bilo dojmljivo, on je bio svjetska figura. Tako sam se prisjetio i pojave Yuga - jednog od rijetkih trenutaka u kojem su se jugoslavenska i američka kultura preklopile. Kao i u nekim drugim stvarima, recimo kada je Vlade Divac došao u Ameriku, kada je Toni Kukoč igrao za Bullse, kada je Dražen Petrović umro.

Ali Yugo je ipak bio najveći fenomen. Svi su znali za Yugo, ali ni većina povjesničara nije znala detalje. Smatrao sam čudnim: za Amerikance najveća stvar o Jugoslaviji, osim možda rata i Tita, a nitko je nije izučio. Volim osamdesete uopće. U njima sam rastao. Iako sam demokrat, čak i u američkoj kulturi volim muziku i filmove iz Reaganove ere. A priča o Yugu je izuzetno zanimljiva, intrigantna priča iz tog doba - uvjeren je Vuic.

LISTE ČEKANJA: Od Vuica doznajemo da je cijela avantura Yuga u SAD-u potekla od maštovitog i energičnog auto-poduzetnika Malcolma Bricklina (u to vrijeme imao je 36 godina), svojevrsne mešetarske ličnosti američkog biznisa, čovjeka koji nije sam zaradio mnogo novca, ali je znao okupiti bogate investitore i svojom ekstravagantnom ličnošću zaintrigrati javnost. Osim Yuga America imao je i tvrtku sa svojim imenom i istoimeni auto koji je doveo iz Kanade.

Osnovao je i Subaru America i onda prodao, prije nego što je postao velika i moćna kompanija, za 100 tisuća dolara. A da je malo pričekao, danas bi imao na stotine milijuna. Pokušao je dovesti i Fiat nanovo u Ameriku, pošto je prethodno tu propao.

- Bio je fantastičan karakter, imao je dobre ideje i katastrofalne padove. Kao feniks, puno puta je izgorio i vraćao se iz pepela - priča Vuic. I nastavlja:

- Bricklin je smislio da na tržište na kojem su već bili propali Fiat, Renault i MG dovede Zastavu. Uvjerio je ljude iz Zastave da će uspjeti. I američko tržište da Zastava doista šalje nešto impresivno. Razlog što je Yugo i prije pojave postao tako popularan bila je cijena od 3990 dolara, najniža za jedan automobil. Postoji jedan segment američke populacije koji voli dobiti stvari u bescjenje, voli jeftinoću.

Bricklin je bio toliko dobar u promociji novog auta, pričao je, pričao i pričao u medijima i toliko ih zagrijao da su vijesti o dolasku Yuga bile nekoliko puta vodeće na vijestima glavnih televizija CBS, NBC i ABC. Yugo America dobivala je tako besplatni publicitet koji je, ako bi se mjerio reklamnim novcem, vrijedio 20 milijuna dolara. Oni koji su bolje poznavali Bricklina znali su da je Yugo katastrofa koja samo čeka da se dogodi. Ali su ipak pomišljali: možda će ovaj put zbilja učiniti nešto.

Stvorilo se ogromno, nezapamćeno uzbuđenje oko Yuga. A zamislite, Fiat 127 i 128, po kojima je on bio napravljen, bili su prodavani u SAD-u 70-ih i ranih 80-ih i nitko ih nije kupovao. Nisu to bili loši automobili, no nisu bili niti nešto što bi itko želio imati. A sada su zbog neviđene propagande ljudi stajali u redovima da kupe auto koji nisu ni vidjeli. U prosincu 1985. godine jedan kupac iz zapadne države Washington, koji je bio na listi čekanja od srpnja, bio je sretan što je do auta mogao doći u Michiganu i transportirati ga tri tisuće milja (oko 5000 km) do svoje kuće - priča Vuic.

YUGO KAO LIMUZINA: Što je s pričama da je u udio u biznisu ima bivši američki ambasador u Beogradu Lawrence Eagleburger?

- One naprosto nisu istinite. Bricklin je pozvao Eagleburgera da sjedi u odboru kompanije i za to mu plaćao 150 tisuća dolara godišnje, sve da bi Jugoslaveni mislili da Yugo America ima podršku američke vlade. Također je kao savjetnike u promociji uzeo Kissinger Associates. State Department je, istina, bio pozitivan prema autu.

Željeli smo da Jugoslavija proda automobile i tako dođe do deviza da bi otplatila ogromne strane dugove koje je imala u 80-ima. No nije bilo nikakvog velikog plana. State Department je procjenjivao da je dobro da Jugoslavija proda bilo što drugo osim Avia vina i nekoliko drugih proizvoda. No istina je da je na vrhuncu popularnosti Yuga Eagleburger koristio žuti Yugo kao vlastitu limuzinu s malom američkom zastavom na haubi - priča Vuic.

SINONIM ZA PROMAŠAJ: Yugomanija je trajala od kolovoza do kraja 1985. godine. Magazin Fortune nazvao ga je jednim od najznačajnijih proizvoda 1985. godine, USA Today proglasio za “Hot Hit 1985.”, Motor Trend magazin za “Uvozni auto godine”. Chrysler se nudio da kupi kompaniju. A onda je nastupio krah:

- Prvi razlog bio je taj što američki mediji vole konzumerske priče o maniji za pojedinim proizvodima. Ali vole i katastrofe, vidjeli smo to nedavno i na primjeru brzog pada Tigera Woodsa - kaže Vuic.

Vijesti o padu Yuga bile su isto toliko zanimljive koliko i ona o uspjehu:

- Amerikanci su konačno vidjeli auto. I vozili ga. I on je zaista bio loš. Vidio sam čak i nedavno jedan YouTube clip: jedan lokalni TV kanal je svojevremeno odlučio isprobati Yugo. Kupili su ga i kada je reporter sjeo u njega, nije mogao fiksirati sjedište. Šetalo je naprijed-nazad. Tepih se pomicao jer nije bio priljepljen za pod. A Amerikanci su se tih godina već počeli navikavati na jeftine, ali kvalitetne japanske automobile. Tako se čak i za cijenu od 3990 dolara očekivalo mnogo više.

Pravi potres dogodio se kada je u prosincu iste godine, nakon šestomjesečne pomame, Consumer’s Report ispitao auto onako kako je to radio u stara dobra vremena: vozio ga, sudarao. I prosudio: ovo je loše, ono je loše. Jedino je rekao da su upravljač i kočnice dobri. No na koncu je poručio: bolje kupite dobar korišteni stari auto nego Yugo.

Kako je vrijeme prolazilo, Yugo je sve više postajao velik vic. Stalna šala. Spominjali su ga u svojim noćnim programima Jay Leno i David Letterman, našao se u filmu Toma Hanksa Drugnet ili TV seriji Moonlighting s Bruceom Willisom. Postao je ikona.

OK. Yugo je propao. Velika stvar. Mnogo je drugih stranih automobila propalo. Ono što doista zapanjuje i predstavlja svojevrstan kulturni fenomen jest da je Yugo, iako je kompanija Yugo America nestala 1990., a posljednji preostali dio automobila prodan 1992., i danas, dvadeset godina kasnije opstao kao pojam u Americi. I dalje je sinonim za jeftino, za promašaj.

Čak i prije nekoliko dana na NPR radiju, kad je bila riječ o Obaminoj planiranoj taksi na luksuzne, takozvane Cadilac zdravstvene planove, netko je rekao: ‘Oni nisu Cadilac nego Yugo’.

U vrijeme Reagana, njegove deregulacije banaka i go-go Wall streeta, kada je “konzumerizam sve konzumirao”, u Americi se prosječno prodavalo 11 milijuna automobila godišnje. U nekoliko godina prodan je samo relativno mali uzorak Yuga, 150 tisuća komada. A ipak je ime opstalo do danas - istaknuo je.

PROFITIRAO JE HYNDAI: Djelomično, Vuic propast Yuga povezuje i s vremenom kada je sve bilo u imenu. Bio je to period kada se počela pojavljivati i brendirana odjeća - Polo, Calvin Klein, Izod, Hillfiger. A u Americi ipak ni dan danas nema većeg statusnog simbola od automobila.

- Ako voziš Mercedes, znači da si bogat i moćan, čak i kad nisi. Voziti kamion također znači nešto drugo. Yugo se pojavio kao najjeftiniji auto, kada su ljudi željeli voziti Jaguar, BMW ili Audi…

To su bila vremena kada su proizvođači najboljih automobila imali svoje najbolje godine. Jaguar je bio na putu da potpuno nestane, a onda je četiri godine uzastopce imao najbolju prodaju u Americi. Američki su babyboomeri u 80-ima željeli pokazati svoje bogatstvo. U godinama u kojima su djeca otkidala Mercedesove znakove s auta i nosili ih kao privjeske na lancima sve što je bilo niskog statusa postajalo je vic - kaže Vuic.

- Onaj tko je najviše profitirao od Yuga bio je, zapravo, Hyundai, koji je došao godinu dana nakon Yuga i prodavao se za 4995 dolara. On bi propao da Yugo nije preuzeo sve šale na sebe - zaključio je Vuic.

klokan

PostPostao/la klokan » ned feb 07, 2010 10:20 pm

Indija: Novčanica od nula rupija za borbu protiv korupcije

Novčanice od nula rupija izdala je jedna indijska nevladina udruga, a izvještaji s terena govore kako su vrlo efikasne u šokiranju i posramljivanju javnih dužnosnika koji od građana zahtijevaju mito. Na novčanicama je slika Mahatme Gandhija, uz poruke "eliminirajmo korpuciju na svim nivoima" i "obećavam da neću primiti niti dati mito", zasad ih je tiskano već više od milijun, a dostupne su i za download. Korupcija je u Indiji uobičajena, ali i kažnjiva zatvorom. Korumpirani dužnosnici nisu navikli na nikakav otpor, tako da na građane koji imaju hrabrosti dati im ovakvu novčanicu reagiraju sa strahom i odustajanjem od zahtjeva. Građani novčanice sve više koriste kao snažnu poruku, svjesni da se radi o inicijativi širih razmjera iz nevladine organizacije koja ih može poduprijeti.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Jak potres južno od Japana, izdano upozorenje na tsunami

Japanska meteorološka agencija izdala je u nedjelju ujutro upozorenje na tsunami visok 50 cm nakon što je rano ujutro potres jačine 6,6 Richtera pogodio južnu obalu Japana.

Epicentar potresa nalazio se oko 110 km ispred otoka Miyakojima na jugu Japana, na dubini od 10 km. Mali otok u otočju Ryukyu nalazi se oko 1800 km jugozapadno od Tokija. Zasad nema dojava o mogućim žrtvama ni o šteti uslijed potresa, a agencija navodi da se podrhtavanje tla osjetilo u nekoliko manjih gradova na jugu Japana.

Pacifički centar za upozorenja od tsunamija objavio je da nema opasnosti od tsunamija u široj regiji.

Japan je jedna od seizmički najaktivnijih država na svijetu. 1995. godine je u potresu jačine 7,2 koji je pogodio lučki grad Kobe u zapadnom Japanu, poginulo 6.400 ljudi.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Snijeg zameo SAD

Predsjednik Barack Obama je oluju koja je zamela SAD nazvao Snowmaggedon. Snijeg pada od južne Indiane preko New Yorka, Washingtona, Pennsylvanije, Delawarea pa sve do New Yerseyja. Na sveučilištu u Washingtonu palo je 64 centimetara snijega koji nema namjeru uskoro prestati pa se vjeruje da će oboriti rekord iz 1922. godine kada je palo 71 centimetar snijega. Vlakovi, autobus te avioni i dalje ne voze, a neprestano stižu izviješća o prometnim nesrećama u kojima na sreću nema žrtava.

---------------------------------------------------------------------------------

Reklama protiv abortusa u najgledanijem programu na svijetu

Super Bowl utakmica svake je godine najgledaniji TV prijenos u svijetu, pa nije čudno što se prostor za reklame prodaje kao lud. Većina proizvođača radi reklame specijalno za finale NFL-a, a ove će se godine među velikane poput Coca Cole i McDonaldsa ugurati kršćanska organizacija Focus on the Family koja promiče zabranu abortusa. U reklami će sudjelovati Tim Tebow, quarterback Florida Gatorsa koji će uskoro sam ući u NFL, i njegova mama Pam kojoj su liječnici prije 23 godine sugerirali abortus zbog teškog zdravstvenog stanja, no ona ih je odbila i rodila je Tima. Iako oglas dosad nije viđen na TV-u njegovo pojavljivanje već je izazvalo kontroverzu u SAD-u.

-----------------------------------------------------------------------------
Skijanje u Etiopiji

Skijanje u Etiopiji? Zvuči nevjerojatno kao i bob tim s Jamajke. Pa ipak, znamo da ovaj posljednji "fenomen" postoji. Upoznajmo sada Robela Teklemariama prvog etiopskog profesionalnog skijaša koji će zemlju po drugi puta predstavljati na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru. Uporni Robel sprema se za natjecanje skijajući na asfaltu.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Marinda Kerr pomaže bankaru koji je gledao njene golišave slike

Vrhunska australska manekenka Miranda Kerr, zvijezda linije donjeg rublja Victoria's Secret pohrlila je u pomoć bankovnome činovniku kojemu prijeti otkaz jer je radno vrijeme "kratio" naslađujući se njezinim razgolićenim fotografijama na internetu.

"Čula sam da kruži peticija protiv njegova otkaza i naravno da ću se potpisati", izjavila je Kerr novinarima.

Bankovni činovnik David Kiely uhvaćen je "na djelu", jer je na internetu pregledavao fotografije obnažene Kerr dok je u blizini njegov kolega iz banke Macquarie za televiziju Seven Network objašnjavao kamatne stope.

Videoisječak nesretnog bankara najprije je postao hit na YouTubeu, no ubrzo su se socijalno osjetljivi partneri Facebooka udružili u kampanji "Spasimo Davea" na (londonskoj) ekonomskoj stranici hereisthecity.com.

Banka Macquarie već je preselila Kielyja iz odjela za tržišta gdje je radio i sada razmatra sankcije, piše dnevni list The Australian.

Na koncu su odlučili da će ga zadržati u banci, javlja BBC.

klokan

PostPostao/la klokan » pon feb 08, 2010 10:01 pm

Iran obogaćuje rezerve uranijuma za 20 odsto

Iran je formalno obavestio nuklearne posmatrače Ujedinjenih Nacija da će od utorka početi obogaćivanje svojih rezervi uranijuma za 20 procenata, što je nivo tražen za proizvodnju atomske energije.

Ovaj potez iranskih vlasti je objavljen u pismu Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju poslatog od strane šefa iranskog nuklearnog programa, Ali Akbar Salehija, a po naređenju predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Nove najave vlasti u Teheran vezane za atomsku energiju obnovile su pretnje zapadnih zemalja za novim sankcijama Iranu ali i strahove da Iran u bliskoj budućnosti može napraviti atomsko oružje. Ipak za sada je tih 20 procenata i dalje daleko od 95 odsto obogaćenog uranijuma koji se koristi za izradu atomskog oružja.

Britanija je saopštila da je reč o direktnom kršenju rezolucija Ujedinjenih nacija, dok su Nemačka i SAD ocenile da bi to moglo da vodi u pravcu novih sankcija UN-a. U pismi iranskih vlasti se takođe objavljuju namera razvijanja deset novih postrojenja za obogaćivanje uranijuma. Kako je iranski izaslanik pri IAEA rekao agenciji Associated Press, najavljena proizvodnja namenjena je za gorivo istraživačkog reaktora iz kojeg se dobijaju medicinski izotopi.

„Ne možemo ostaviti bolnice i pacijente da čekaju medicinske izotope“ – rekao je on.

Šef nuklearne agencije UN Jukija Amano pozvao je u ponedeljak na ubrzanje pregovora o iranskom nuklearnom programu. Nakon razgovora s iranskim ministrom inostranih poslova Manučerom Motakijem, Amano je rekao da se dijalog nastavlja, mada Teheran nije izneo nikakve nove predloge.

SAD, Britanija i Nemačka su izrazile sumnju u vezi s izjavama Manučera Motakija da je Iran blizu zaključenja sporazuma sa svetskim silama u vezi sa svojim nuklearnim programom. Ministar Motaki u petak je izjavio u Nemačkoj da bi sporazum o slanju obogaćenog uranijuma u inostranstvo u zamenu za nuklearno gorivo mogao da bude postignut u "ne tako dalekoj budućnosti".

Kina, koja se protivi uvođenju novih sankcija protiv Teherana, saopštila je da su razgovori sa međunarodnom zajednicom ušli u "klljučnu fazu.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Povratak Viktora Janukoviča na čelo Ukrajine?

Prema rezultatima tri izlazne ankete među glasačima po izlasku sa glasačkih mesta, opozicioni predsednički kandidat Viktor Januković je na nedeljnim predsedničkim izborima u Ukrajini pobedio sa tri do pet posto suparnicu Juliju Timošenko.

Ukrajinski institut GfK je procenio da je Janukovič dobio 49,8 odsto, a Timošenko 45,2 odsto glasova u današnjem, drugom krugu izbora. Iz te ankete proizlazi da se pet odsto glasača opredelilo za opciju "protiv svih" koja je predviđena izbornim zakonom.

Prema dve druge ankete koje je naručila grupa nezavisnih instituta i kompanija Savik Šuster Studios, Janukovič je osvojio 48,7 odsto, a Timošenko 45,5 odsto glasova. Janučovičeva pomoćnica Ana German rekla je za agenicju Reuters da prvi rezultati „znače apsolutnu pobedu Viktora Janukoviča“ i da aktuelnu premijerku ostavljaju bez ikakve nade za pobedu. Ona je dodala da Timošenko "neće postići ništa na sudu" ukoliko rezultate izbora stavi pred najviše sudske instance u zemlji.

Britanski dnevnik Times u svom komentaru o drugom krugu izbora u Ukrajini navodi da će tu zemlju, po svemu sudeći, zahvatiti još jedna politička kriza, ako se utvrdi da je razlika između dva kandidata oko 3 procenata podrške. Taj list navodi da je tako mali procenat podložan raznim kotroverzama i da optužbe za krađu izbora i ovoga puta neće izostati u Ukrajini.

Izborna komisije neće objaviti preliminarne rezultate do ponedeljka ujutro, ali dopisnik BBC-a iz Kijeva kaže da su izlazne ankete u Ukrajini do sada bile generalno tačne.

Iz štaba Julije Timošenko je rečeno da je još rano proglasiti pobednika i izneta je tvrdnja da je bilo velikog lažiranja na drugoj strani. Saradnik premijerke Oleksandar Turčonov navodi da su izlazne ankete gotovo uvek unutar granice statističke greške i da poslednju reč ima Centralna izborna komisija.

I Timošenko i Janukovič su izrazili strahovanja od izborne krađe i najavili mogućnost da ospore izborne rezultate na sudu ili demonstracijama, na ulici. U prvom krugu predsedničkih izbora Janukovič je osvojio 35 odsto glasova, a Timošenko 25 odsto.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Sjedinjene Države
Oko 50 mrtvih u eksploziji u centrali na prirodni gas

Jaka eksplozija je u nedeju u električnoj centrali u Midltaunu, u američkoj državi Konektikat, usmrtila najverovatnije 50 ljudi, naveli su zvaničnici jedne tamošnje bolnice, prenosi AFP.

Prema prvim podacima koje je objavio AP, u nesreći je poginulo dvoje, a povređeno više od 100 ljudi. Posle eksplozije u centrali na prirodni gas Kleen Energy Systems izbio je veliki požar, a crni dim se video kilometrima unaokolo. Medicinsko osoblje je dodalo da broj poginulih nije konačan. Pretpostavlja se da je u trenutku nesreće u fabrici bilo oko 100 ljudi.

"Tela su svuda", rekao je jedan očevidac i dodao da je moguće da su mnoge žrtve zatrpane u ruševinama. Na mesto nesreće došla su vozila i helikopteri, koji prevoze povređene u okolne bolnice.

Stanovnici okoline centrale osetili su toliko jaku detonaciju, da su pomislili da je u pitanju zemljotres. Jedan očevidac je naveo da se eksplozija desila tokom testiranja generatora za proizvodnju struje koji radi na gas. Dodao je da se kraj centrale uskladištene velike količine prirodnog gasa. Još nema zvaničnih informacija o nesreći.

klokan

PostPostao/la klokan » uto feb 09, 2010 8:05 pm

SAD: Jacksonov liječnik optužen za ubojstvo iz nehaja

Conrad Murray, osobni liječnik Michaela Jacksona, optužen je za ubojstvo iz nehaja zbog prepisivanja kombinacije sedativa i kirurškog anestetika, mješavine lijekova koja se smatra krivom za smrt pjevača u lipnju 2009.

U optužnici koju je podnio tužitelj okruga Los Angeles navodi se da je dr. Murray "djelujući nezakonito, bez zle namjere, ubio Michaela Jacksona, a taj nezakoniti akt počinio je postupajući s nedovoljnim oprezom i razboritošću".

Murray su pojavio u sudnici blizu zračne luke Los Angeles International u ponedjeljak poslijepodne. Na kratkom saslušanju pred sucem Keithom Schwartzom izjasnio se da nije kriv prema optužbama.

Jacksonovi roditelji, Kathryn i Joe, kao i troje njegove braće sjedilo je u sudnici iza tužitelja.

Na traženje da komentira optužnicu, pjevačev brat Jermaine Jackson kazao je da "nije dovoljna".
Ako bude proglašen krivim, dr. Murray može biti osuđen na četiri godine zatvora, navodi The Los Angeles Times.

Ured okružnog tužitelja je u priopćenju naveo da će optužbu zastupati David Walgren, tužitelj u kaznenom odjelu, koji vodi i slučaj zahtjeva za izručenje SAD-u filmskog redatelja Romana Polanskog.

Brian Oxman, odvjetnik Joe Jacksona, izjavio je da su neki članovi obitelji razočarani zato što je liječnik optužen samo za ubojstvo iz nehaja.

Murray, koji je kardiolog, angažiran je kao osobni liječnik Michaela Jacksona u proljeće 2009., da bi pjevača pripremio za niz povratničkih koncerata u Londonu. U istrazi je kazao da je Jacksona liječio od nesanice i pokušavao odviknuti od ovisnosti o propofolu, snažnom bolničkom anestetiku.

Murray je bio uz Jacksona 25. lipnja, kada je umro od zastoja srca, koji je prema nalazima ureda mrtvozornika izazvan "akutnim trovanjem propofolom" u kombinaciji s djelovanjem sedativa. (H)
---------------------------------------------------------------------------------------------

Ah, ta Amerika

Kaznena prijava za - bacanje gruda

Dva američka studenta zaradila su pritvor i kaznenu prijavu jer su - bacali grude. 21-godišnjaci Charles Gill i Ryan Knight prvo su u subotu popodne u Harrisonburgu u Virdžiniji, gdje studiraju, gađali ralicu, čiji vozač je pozvao policiju. Kad se pojavila policija u civilnom auto i njih su gađali ubojitim bombama od pahuljica. Obojica mladića uhićena su i pritvorena zbog "bacanja raketa" za što bi mogli dobiti između godinu i pet godina zatvora.

-------------------------------------------------------------------------------

Super Bowl najgledaniji u američkoj povijesti

Finale u američkom nogometu, Super Bowl prošlog vikenda gledalo je 106,5 milijuna ljudi, što ga čini najgledanijim programom u američkoj TV-povijesti (ovdje najbolji dijelovi). Prije ovoga, rekord u gledanosti držalo je finale serijala 'M*A*S*H' iz 1983. što je tada pogledalo 105,97 milijuna ljudi. New Orleans Saints su pobijedili favorizirane Indianapolis Colts u Super Bowlu, što je doživljeno kao zrcalo oporavka New Orleansa nakon uragana Katrine iz 2006.

klokan

PostPostao/la klokan » ned feb 14, 2010 11:37 am

Saudijska Arabija zabranila sve darove za Valentinovo

Na meti je prvenstveno sva roba crvene boje, ukrasi u obliku srca, sve što se nalazi zapakirano u crvenim kutijama ili papiru, pa i crvene ruže.

Vjerska policija u Saudijskoj Arabiji ovih dana ima pune ruke posla - u četvrtak je pokrenuta nacionalna kampanja kojoj je cilj iz trgovina prognati svu robu koja može asocirati na Valentinovo. Na meti je prvenstveno sva roba crvene boje, ukrasi u obliku srca, sve što se nalazi zapakirano u crvenim kutijama ili papiru, čak i crvene ruže. Trgovcima je u medijima odaslana poruka da svu ovakvu robu povuku iz prodaje jer ih u protivnom čeka teška kazna. Slavljenje Valentinova smatra se pokušajem kvarenja muslimanske mladeži.

Saudijska vahabistička škola islama strogo zabranjuje slavljenje Valentinova jer se radi o kršćanskom blagdanu, no zabranjuje i neke muslimanske blagdane koji se slave u drugim islamskim zemljama. Ne preporučuje se ni slavljenje rođendana, no zasad nema kazni za one koji ih slave.

Saudijci koji žele nešto prigodno darovati za Valentinovo kupnju su obavili već davno kako bi bili sigurni da će dar imati, a da ih nitko neće hvatati i kažnjavati.

-------------------------------------------------------------------------------------

Silvio ironičnim upadicama prekidao Kosoričin govor

Premijerku Kosor je Silvio Berlusconi neugodno iznenadio te je prekinuo njen govor o reformi pravde rekavši kako on u Italiji nije radio reforme

Premijerka Jadranka Kosor u ponedjeljak bila je gošća vrckavog talijanskog premijera, Berlusconija. Na konferenciji za novinare, u vili San Martino kraj Rima, govorila o reformi pravosuđa u Hrvatskoj. Silvio Berslusconi, neugodno je prekinuo njen govor.
- Ja sam stručnjak za reforme na polju pravosuđa, u smislu da nisam napravio ni jednu - 'izvalio' je ironično Berlusconi. Očigledno ljut na novinare, nije propustio trenutak da ih 'bocne'. Kazao im je da 'iako ima puno za reći, danas novinari ne smiju pitati'. Također se zapitao gdje je novinar talijanskog lista La Repubblica i zašto nije došao vidjeti kako je smršavio. Pohvalio se i s najnovijim istraživanjem svoje popularnosti.
- U Italiji imam podršku 68 %, ali premijerka Kosor mi prednjači za tri posto u svojoj zemlji - rekao je Berlusconi koji je s Kosor razgovarao o poboljšanju ekonomskih odnosa dviju zemalja. Hrvatska premijerka je rekla kako je Italija najveći trgovački partner Hrvatske. Naglasila je i kako je Italija i važan hrvatski partner što se tiče turizma. Pozvala ga je da posjeti Hrvatsku.

-------------------------------------------------------------------------------

Timošenko najavila žalbu zbog prijevare na izborima

Ukrajinska predsjednica Vlade i kandidatkinja na predsjedničkim izborima, Julija Timošenko, najavila je žalbu zbog prijevare na predsjedničkim izborima. Njen suparnik, Viktor Januković, pobijedio je sa 48,95 % glasova, 3,48 posto glasova više od nje. U svom obraćanju javnosti je rekla kako su izbori bili namješteni i da će na sudu osporiti rezultate glasova. Pozvala je Ukrajince da podrže njenu legalnu bitku. Međunarodni promatrači su rekli da su izbori bili pošteni i kako nisu namješteni.

klokan

PostPostao/la klokan » pon feb 22, 2010 10:20 pm

Obama predstavio novi plan o zdravstvu

Barack Obama predstavio je novi plan o reformi zdravstva u pokušaju da dobije podršku Kongresa za njegovo usvajanje. Jedan od ključnih prijedloga je da vlast dobije nova ovlaštenja i pravo da spriječi privatne osiguravajuće kuće da nameću prevelika povećanja premija, da ih ograniči ili da u ime korisnika zatraži vraćanje dijela uplaćenih sredstava. Također, predviđeno je smanjenje poreza na visoke troškove zdravstvenog osiguranja.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

B. Clinton nakon operacije: Ja sam apsolutno sjajno!
Billu Clintonu su ugradili dva stenta u srčanu arteriju. Njegovi suradnici kažu kako je trenutno dobro. Clintonu su još 2004. ugradili premosnicu
Bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona (63) u četvrtak su prevezli u bolnicu u New Yorku zbog jakih bolova u prsima. Prema pisanju nekih američkih medija Clintonu su ugradili dva stenta u srčanu arteriju. Njegov kardiolog dr. Allan Schwartz rekao je kako je uvođenje stenta prošlo vrlo lagano te da se bivši predsjednik osjeća dobro. Clintonov savjetnik rekao je kako će on nakon oporavka ponovno nastaviti sa humanitarnim radom na Haitiju. Iz Bijele kuće su rekli da je Clinton nakon operacije poručio sadašnjem predsjedniku Baracku Obami da je 'apsolutno sjajno' te da su napori za pomoć Haitiju previše bitni za njega da bi dugo ležao te da se nada da će uskoro biti spreman za povratak na zadatak. Hillary Clinton krenula je u bolnicu čim je čula da su joj operirali supruga. U bolnici vijesti o stanju svog oca čeka i njegova kćer Chelsea. Clinton je 2004. godine bio na operaciji, a tada su mu prvi put ugradili četverostruku premosnicu.
-------------------------------------------------------------------------------------------

Nizozemska: Pala vlada, posvađao ih je Afganistan
Nizozemski premijer Jan Peter Balkenende objavio je u subotu kako je pala trostranačka koalicijska vlada. Uzrok pada vlade je neslaganje oko produljenja boravka nizozemskih vojnika u Afganistanu. Premijer je na konferenciji za novinare rekao da će kraljici Beatrix predstaviti smjene laburističkih ministara, i njihovih zamjenika. Nizozemska je u Afganistan od 2006. godine poslala 2000 svojih vojnika, do sad njih 21 poginulo.
--------------------------------------------------------------------------------

Maroko: Srušio se minaret, poginulo najmanje 36 ljudi
Ljudi su ostali zatočeni pod ruševinama minareta starog više od četiri stoljeća. Ozlijeđeno je više od 60 ljudi. Vlasti su ih posjetile u bolnici u Mekneu
Minaret džamije oko 140 km od Rabata u Marokou urušio se u petak, a uz 36 poginulih, najmanje je 60 ozlijeđenih, prenosi Reuters. Mnogo Mnogo ljudi je ostalo zarobljeno pod ruševinama. Dodaju kako se u zapuštenim četvrtima marokanskih gradova često urušavaju stare zgrade, no urušavanja minareta su rijetka. Kralj Mohamed VI već je naredio da se minaret ponovno izgradi što je prije moguće.

klokan

PostPostao/la klokan » uto feb 23, 2010 10:41 pm

Rumunija
Isterali Rome sa konferencije o zaštiti Roma
Beta

Više članova rumunske Civilne alijanse Roma evakuisano je u utorak iz sale, zbog toga što su protestovali dok je istupao predsednik Trajan Basesku na konferenciji o strategiji poboljšanja situacije Roma u Rumuniji.

Romi koji su izvedeni iz sale izjavili su novinarima da tokom prethodnih deset godina rumunske vlasti nisu ništa učinile za Rome, a da im na skupu nije omogućeno da istupe. Naveli su da sve to "nije čudno u zemlji u kojoj predsednik govori o jednoj novinarki da je 'smrdljiva ciganka', a ministar spoljnih poslova prema oceni nevladinih organizacija, direktno povezuje prestupništvo sa etničkim poreklom Roma.

Predsednik Trajan Basesku je u utorak na konferenciji o lansiranju strategije poboljšanja situacije Roma naglasio da sve dok romska zajednica ne shvati da i ona snosi odgovorost za lošu situaciju u kojoj se nalazi, ništa se ne može učiniti. Basesku je insistirao na potrebi "da romska deca idu u školu" i da se "odrasli Romi zaposle i ne žive od socijalne pomoći za petoro ili šestoro dece koliko imaju".

U rešavanju situacije Roma treba da učestvuju s jedne strane država, a sa druge romska zajednica, dok "ključ za rešavanje svih problema je da romska deca idu u školu", jer se bez toga može pisati još mnogo izveštaja o zaštiti Roma, ali bez rezultata, naveo je Basesku. On se osvrnuo i na Rome iz Rumunije koji se mogu videti na ulicama svih velikih evropskih prestonica i gradova, a oni su rumunski državljani, pa se "ne može večno pokrivati imidž te manjine u inostranstvu".

Dodao je da "ako o pitanjima romske zajednice ne razgovaramo otvoreno i krijemo se iza strahovanja da ne budemo optuženi za diskriminaciju, nećemo pronaći instrumente za rešenje problema".
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Nemačka
Policija zaustavila pijanu biskupkinju za volanom
Beta

Državni tužilac u Hanoveru najavio je kaznene mere protiv predsednice Saveta Evangelističke crkve Nemačke Margot Kesman koju je policija u subotu zaustavila dok je vozila službeni automobil sa 1,54 promila alkohola u krvi.

Kako u utorak piše bulevarski dnevni list Bild, policija je biskupkinju Kesman zaustavila u subotu nešto pre ponoći pošto nije zaustavila automobil, iako je semafor pokazivao crveno svetlo. Kontrola koja je usledila pokazala je 1,54 promila alkohola u krvi. U Nemačkoj je dopuštena granica od 0,5 promila.

Vozači, uključujući i bicikliste koje policija uhvati sa do 1,1 promila alkohola, dobijaju oštre kazne za kršenje propisa. Vožnja sa preko 1,1 promila alkohola u krvi tretira se pak kao krivično delo, jer se vozač smatra potpuno nesposobnim za upravljanje vozilom. Tužilaštvo u Hanoveru je saopštilo da je biskupkinji oduzeta dozvola i da su preduzete pravne mere. Da li će i "šefica" nemačkih protestanata morati da se podvrgne u ovakvim slučajevima uobičajenom medicinsko-psihološkom testu, nije navedeno.

Margot Kesman je od oktobra 2009. na mestu predsednice Saveta Evangelističke crkve Nemačke. Ona je prva žena na toj poziciji u istoriji nemačkih protestanata, a njen izbor bio je sporan posebno zbog činjenice što je 51-ogodišnja majka četvoro dece razvedena. Ruska pravoslavna crkva je bila zapretila da će obustaviti dijalog sa protestantima. Kritikujući izbor biskupkinje Kesman na čelnu poziciju, ruski patrijarh Kiril prvi je Evangelističku crkvu Nemačke optužio da snosi sukrivicu za propast društvenih vrednosti.

"I sama sam uplašena nad činjenicom da sam počinila tako tešku grešku. Potpuno sam svesna koliko je opasno i neodgovorno voziti pod dejstvom alkohola. Podrazumeva se da ću snositi sve pravne posledice", saopštila je biskupkinja. Uzbuđenje u javnosti je biskupkinja Kesman već izazvala kada je u božićnoj propovedi kritikovala nemački vojni angažman u Avganistanu.
--------------------------------------------------------------------------------
Istanbul
Hapšenje turskih generala zbog spremanja puča
e-Novine

Tri bivša turska visoka vojna zvaničnika uhapšena su u ponedeljak pod sumnjom da su hteli da isprovociraju konflikt sa Grčkom kako bi destabilizovali zemlju i osigurali put ka državnom udaru.

Oni su optuženi da su hteli da izazovu grčke vojne vazdušne snage da obore turski avion kako bi javnost ubedili da vlada nije sposobna da garantuje nacionalnu bezbednost. Učesnici operacije „Čekić“ su se, po navodima vlasti, spremali za akcije postavljanja bombi u džamijama i muzejima kako bi za to okrivili "strani faktor" i tako sabotirali vladu.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je u ponedeljak da je više od 40 ljudi uhapšeno u okviru istrage o navodnom pripremanju zavere u cilju rušenja vlade u Ankari. General Ergin Sajgun, bivši zamenik generalštaba, general Ibrahim Firitna nekadašnji komandant vazdušnih snaga i Adml Ozden Ornek nekada komandant mornarice, uhapšeni su u svojim kućama tokom velikih racija turske policije.

Po planu, koji je skovan još 2003. godine, turski ratni avioni bi izvodili agresivne manevre iznad Egejskog mora kako bi naterali grčke snage da otvore vatru i tako „vrate sat“ na 1923. godinu poslednjeg sukoba ove dve države. Dodatno „ulje na vatru“ za doma'u upotrebu bi bilo dodato sa nekoliko bombaških napada na važne džamije po državi. Onoga trenutka kada bi izbile demonstracije nekadašnji vojni lideri su se nadali da bi glavnu reč preuzela AK partija, koju povezuju sa islamističkim korenima.

Plan je sadržao i preuzimanje stadiona fudbalskog kluba Fenerbahče u Istanbulu, koji bi služio za masovno zatvaranje uhapšenih političkih nesitomišljenika. Zaverenici su procenili da bi 200.000 ljudi u Istanbulu i okolnim delovima predstavljalo "pretnju za javnost", nakon što se uspostavi vanredno stanje.

Turska vojska, koja sebe vidi kao osnivača države, je od 1960. zbacila četiri vlasti ali su pristupni uslovi Evropske unije ostavili malo prostora za tako nešto u budućnosti. Nakon decenija neupitne vojne prevlasti, vojni lideri u Turskoj koji su se često nazivali i pašama, se sada suočavaju sa sudskim progonom i višegodišnjim zatvorskim kaznama. Istraga je utvrdila da su se i neki visoki predstavnici pravosudnog sistema odupirali reformama sadašnje vlade.

Premijer Erdogan je u nedelju objavio da će iskoristiti čvrtstu većinu u parlamentu kako bi sporoveo temeljnu pravosudnu reformu iako se tome žestoko protive konzervativne partije.
------------------------------------------------------------------------

Rasistički skandal u Francuskoj
"Pazite se Rumuna"!
e-Novine

Francuska nacionalna železnica (SNCF) je prouzrokovala rasistički skandal sa posterom kojim upozorava putnike da se „paze Rumuna“. Na vozovima koji se saobraćaju na jugozapadnom regionu Midi-Perene je postavljen poster sa „informacijama o bezbednosti“ gde se upozorava na sve veći broj lopova u vagonima.

Na njemu piše: “U poslednjih nekoliko nedelja bilo je problema sa Rumunima. Zaista, broj lopova koji kradu tašne se povećao. Tražimo od vas da udvostručite svoju budnost. Osim toga, ukoliko vidite Rumune obavezno to prijavite.“ Ovaj poster je ostao neprimećen od kada je postavlje u januaru, ali je prvu žalbu na njegovv sadržaj nedavno uputio Mouloud Akouče, lokalni pisac koji je putovao od Foisa do Tuluza.

„To je sramota“ – rekao je Akouče. „Ovaj poster je postavljen kako bi se uvredili ljudi iz Rumunije“. Francuska železnica je u utorak saopštila da je poster uklonjen i da je pokrenuta istraga o tome kako je on dospeo u vagone.

„Lokalni zvaničnici železnice su postavili ta obaveštenja na lokalne vozove u regionu nakon što su ga napisali ovim nesretnim jezikom. Obavestili smo zvaničnike u tom regionu koji sada traže mesta gde su posteri okačeni i oni će biti momentalno uklonjeni“ – rekao je portparol Francuske železnice. On je izjavio da je bilo nekolilo žalbi na sadržaj „upozorenja“.

Ovaj skandal je izbio usred nacionale debate o francuskom identitetu, u kojoj vlada Nikolasa Sarkozija ohrabruje građane da na Internetu izraze šta za njih znači biti Francuz. To je dovelo do poplave rasističkih komentara na zvaničnom sajtu gde su mnogi izrazili bes zbog sve veće migracije u Francusku ljudi iz osiromašnih zemalja sveta, kao što je Rumunija. Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova je saopštio da je sadržaj postera u vozovima „za žaljenje“.

Rumunija je 2007. primljena u Evropsku uniju nakon čega je znatan broj građana napustilo tu državu, od 22 miliona stanovnika, u potrazi za novim životom. Nedavne ankete pokazale su da 57 odsto Italijana ima loše mišljenje o imigrantima, a 33 odsto smatra da ne bi trebalo dozvoliti Rumunima da žive u Italiji. Ipak, većina ispitanika nikada nije imala bliže kontakte s Rumunima, a oni čiji poznanici i susedi su Rumuni imaju pozitivan stav o njima.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Zemlje srednje i istočne Europe manje su dužne

dugova koji su pogodili Grčku financijski svijet prati zbivanja i u drugim zemljama. Zemlje srednje i istočne Europe imaju svoje dugove pod kontrolom, većim dijelom su sanirali svoj proračun, naglašava Erste banka.

Srednja i istočna Europa je bolja od vlastita ugleda, naglašava Friedrich Mostböck, glavni analitičar austrijske Erste banke. Razlog tomu je što su zemlje srednje i istočne Europe manje zadužene nego što se često puta misli. Spomenute države znatno su manje zadužene od mnogih članica eurozone.
"Zemlje se nalaze u mnogo boljoj situaciji u odnosu na zemlje eurozone i to ne samo kada je riječ o ukupnom zaduženju već i kada govorimo o novim dugovima", ističe glavni ekonomist Erste banke Mostböck.

Dugovi nekoliko zemalja zajedno su manji od grčkog duga

Austrijski ekonomist je za primjer uzeo konkretne podatke: Hrvatska, Češka, Slovačka, Mađarska, Poljska i Rumunjska zajedno imaju oko 347 milijardi eura dugova i 90 milijuna stanovnika i ukupan BDP od preko 1000 milijardi dolara. Grčka ima 300 milijardi duga, 10 milijuna stanovnika i BDP od 335 milijardi dolara. Vodeća zemlja eurozone u zaduženju je Italija sa 1.757 milijardi eura i BDP od preko 2.000 milijardi dolara.

Zašto su zemlje srednje i istočne Europe relativno dobro prošle kod dugova ? Zato postoji nekoliko razloga, navodi Mostböck. Prvo, spomenute zemlje prenijele su iz vremena socijalizma manje dugova i drugo, mnoge zemlje koje su se pripremale za članstvo u Europskoj uniji i sada se pripremaju za ulazak u eurozonu, već nekoliko godina su sanirale svoje budžete. Čak i Mađarska koja je prije nekoliko godina bila u velikim dugovima ostvarila je veliki napredak.

Analitičari i ekonomisti Erste banke ističu da su zemlje srednje i istočne Europe započele i ranije s antikriznim mjerama nego članice eurozone.

Hrvatska u eurozonu 2016.?Ipak, i zemlje srednje i istočne Europe snosit će posljedice grčke krize, jer će Europska komisija zemlje koje žele ući u eurozonu ubuduće provjeravati duže i temeljitije. Zbog toga će mnoge države svoj ulazak u eurozonu morati odgoditi za godinu-dvije.
"To znači da će se ulazak Poljske i Rumunjske u eurozonu dogoditi tek 2015., dok će Mađarska i Hrvatska euro preuzeti 2016.godine", prognozira glavni ekonomist Erste banke Friedrich Mostböck.

klokan

PostPostao/la klokan » uto mar 02, 2010 8:49 pm

Priznanje
Transseksualnost skinuta sa liste bolesti u Francuskoj
e-Novine

Nekoliko decenija je prošlo od kada je Zapad prestao da homoseksualnost smatra mentalnom bolešću za transseksualce ta prekretnica je bila nedostižna – do sada. Prošlog meseca Francuska je postala prva zemlja koja je transseksualnost uklonila sa zvanične liste mentalnih bolesti što je velika pobeda kada je u pitanju društveno prihvatanje ovih ljudi, piše u utorak magazin Time.

„To je olakšanje. Ljudi će početi da nas gledaju drugačije“ – kaže blogerka Kafi (što je nadimak kojim se ona služi i predstavlja akronim prva dva slova njenog sadašnjeg imena Karolin nekadašnjeg Filip ). „To je početak“.

Ali samo početak, kažu nmnogi transseksualci u Francuskoj. U praksi, deklaracija će učiniti malo kada su u pitanju njihova zakonska ili zdravstvena prava u zemlji. Na primer, transsekualci i dalje moraju da obave operaciju menjanja pola pre nego što promene svoj pol u očima zakona. Kako bi dobili zeleno svetlo za operaciju, moraju biti podvrgnuti medicinskoj i psihijatrijskoj proceni.

„To je simbolična pobeda“ – kaže Georg-Lusi Tin, predsednik pariskog IDAHO komiteta, koji se bori protiv homofobije i „transfobije“, diskriminacije nad trasseksualacima.

„Transseksualci se više ne smatraju psihički bolesnim osobama“ – navodi on. „Oni su sada normalni građani ali još nismo stigli do tačke gde im je dozvoljeno da donose odluke, već oni i dalje zavise od psihijatara i doktora“. Mnogi navode da je liberalna ministarka zdravlja Roselin Bašele uklonima transseskualnost sa liste mentalnih bolesti jer je to pre svega bila zastarela klasifikacija i kako bi odala priznanjne transseksualnoj zajednici na njenom aktivizmu u promociji svojih prava.

Ipak, drugi vide potencijalno više problematičan motiv. Tim izražava zabrinutost da političari zapravo prave ustupak na ovom frontu kako bi sprečili angažovanu raspravu o legalizaciji gej brakova ili usvajanja dece od strane homoseksualnih parova. Međutim, čini se da će ova odluka uticati i na vlade Španije i Velike Britanije da budu sledeće države koje će povući sličan potez, iako se kod njih transseskualnost samo tehnički smatra mentalnim poremećajem. Očekuje se da će ostale zemlje Evropske unije slediti takav primer.

-------------------------------------------------------------------------------------

Francuska
Hapšenje bivše prve dame Ruande
e-Novine

Agate Habjarimana je optužena od strane suda u Ruandi da je pomagala planiranje genocida iz 1994. godine ali je ona već duže vreme van domašaja vlasti u Kigaliju. Udovica ubijenog predsednika živi u Francuskoj već nekoliko godina i odbija optužbe za planiranje genocida u kojem je od strane Hutu milicije ubijeno više od 800.000 Tutsija i umerenih Hutua. Supruga ubijenog predsednika je otišla iz zemlje zajedno sa francuskom vojskom na početku nasilja u Ruandi. Iako je do sada nekoliko puta tražila politički azil u Francuskoj on joj nije odobren.

Francuski zvaničnici su saopštili da je Habjarimana uhapšena u Parizu od strane policije koja je radila na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje, izdatog id strane Ruande. Ovo hapšenje je usledilo nekoliko dana nakon što je francuski predsednik Nikola Sarkozi posetio Kigali gde je priznao da je međunarodna zajendnica „napravila grešku“ što nije sprečila genocid. Njegov reči su upućene posle godina zategnutih odnosa dve zemlje.

Diplomatske relacije dve zemlje su prekinute pošto je francuski sudija rekao da je aktuelni predsednik Paul Kagame stajao iza atentata na tadašnjeg lidera Ruande Juvenala Habjarimana. Ruanda je na te navode odgovorila optužbama na račun Francuske da je naoružavala i obučavala Hutu miliciju koja je izvela u genocid 1994. godine.

Advokat Agate Habjarimane je izjavio da je njeno hapšenje direktno povezano sa posetom Sarkozija Ruandi. Dopisnica BBC-a iz Pariza navodi da još nije jasno da li će Francuska isporučiti nekadašnju prvu damu Ruandi. Ona podseća da je francuski sud nedavno odbio da pošalje tri osumničena za Ruandu plašeći se da oni neće dobiti fer suđenje. Francuska je ipak ranije ekstradiktovala osumnjičene Međunarodnom krivičnom sudu za Ruandu, koji se nalazi u Tanzaniji.

Predsednik Habjarimana je ubijen u aprilu 1994. godine kada je njegov avion pogođen projektilom iznad aerodroma u Kigaliju. Njegove tvrdokorne pristalice iz redova naroda Hutu su potom pokrenule masakr, koji je po svemu sudeći bio planiran.

klokan

PrethodnaSljedeća

Natrag na vanjska - (svijet)

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.